Boskalis, Van Oort en BAM bouwen grootste verkeerstunnel ter wereld

Met kruizen langs de kust in Duitsland wordt geprotesteerd tegen de tunnel. Beeld Epa
Met kruizen langs de kust in Duitsland wordt geprotesteerd tegen de tunnel.Beeld Epa

Twee consortia met daarin drie grote Nederlandse bedrijven zijn uitgekozen voor de aanleg van een onderzeese tunnel die Denemarken met Duitsland moet verbinden. Met het project is een totaalbedrag van zes miljard euro gemoeid, meldden de betrokken partijen vrijdag.

De baggeraars Boskalis en Van Oord werken mee aan het graven van de geul waar de 18 kilometer lange tunnel in wordt afgezonken, en bij de benodigde landaanwinning. Daarmee is voor elk van de twee bedrijven een som van 300 miljoen euro gemoeid. Ook ingenieursbedrijf Sweco, eigenaar van het Nederlandse Grontmij, is bij dat deel van de werkzaamheden betrokken, net als de Duitse bouwers Hochtief en Ed. Züblin.

Vierbaansweg
Bij de bouw van de tunnel zelf en de toegangswegen is onder meer BAM betrokken, samen met branchegenoten uit Denemarken, België, Duitsland en Frankrijk. Het bouwbedrijf maakte niet bekend welk bedrag daarmee gemoeid is, maar volgens ingewijden gaat het om 3 miljard euro. Een kwart van dat bedrag zou naar BAM gaan.

De Fehmarnbelt-verbinding wordt de langste verkeers- en spoortunnel ter wereld. Naast een dubbele spoorlijn wordt in de tunnel een vierbaansweg aangelegd. De tunnel wordt opgebouwd uit 89 voorgefabriceerde betonnen elementen. Die worden gemaakt in een speciaal daarvoor te bouwen fabriek en daarna ingegraven in de zeebodem.

De aanleg van de tunnel is onder meer nog afhankelijk van een aantal Duitse milieuvergunningen. Die worden niet voor 2017 verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden