Boskalis legt de Marker Wadden aan

Baggerbedrijf krijgt opdracht voor aanleg van moerasgebied met eilanden van slib en klei in het Markermeer

Het Nederlandse baggerbedrijf Koninklijke Boskalis heeft de mega-opdracht in de wacht gesleept om de Marker Wadden aan te leggen, een enorm moerasgebied met eilanden van klei en slib in het Markermeer. Deze nieuwe natuur moet uiteindelijk 10.000 hectare groot worden, dat is vijf keer zo groot als de Tweede Maasvlakte. De werkzaamheden beginnen in 2016.

Het moeras bij de Houtribdijk moet een van de grootste natuurherstelprojecten van Europa worden. De eerste fase omvat een eiland dat zal uitgroeien tot ongeveer 500 hectare en een onderwaterlandschap met paaiplaatsen, geulen en slenken van circa 1000 hectare. Daarmee is 75 miljoen euro gemoeid, waarvan al 50 miljoen beschikbaar is.

De baggeraar Boskalis gaat in het Markermeer een ontwerp uitvoeren van de Nederlandse landschapsarchitect Rik de Visser van bureau Vista die door Natuurmonumenten is uitgekozen als vormgever van het gebied. Volgende week presenteert hij het definitieve ontwerp. Eric Luiten, de rijksadviseur landschap en water van het ministerie van economische zaken, spreekt van een 'mooi plan' en 'een goed project'.

Boskalis legde eerder de zogenaamde 'Zandmotor' aan voor de kust van Zuid-Holland en creëerde tegen de stenige Hondsbossche Zeewering een compleet nieuw duingebied. Afgelopen jaar was het bedrijf onder meer actief in Egypte waar een bypass voor het Suezkanaal werd gegraven.

Het Markermeer is na de afsluiting van het IJsselmeer een 'bak met dood water' geworden met een enorme slibdeken op de bodem. Die wordt nu rond de eilanden verwijderd en gebruikt om voedselrijk wetland en oevers te ontwikkelen. De baggeraars graven metersdiepe geulen waarin het slib wordt opgevangen. Deze 'slibmotor' moet met behulp van de stroming gaan functioneren als een stofzuiger die het troebele water helderder maakt.

Mosselbanken kunnen zich daarna herstellen en die filteren ook het fijnste slib uit het water. Zo wordt het water weer aantrekkelijk voor vissen. De opgespoten eilanden gaan plaats bieden aan watervogels. Mensen moeten het gebied kunnen bezoeken via een jachthaven.

De opdracht is voor Boskalis niet alleen vanwege de omvang aantrekkelijk, ook de aard van de werkzaamheden is bijzonder. Het innovatieve 'bouwen met slib' kan in de toekomst een nieuw Nederlands exportproduct worden.

Landschapsarchitect De Visser is de ontwerper

Ir. Rik de Visser (Rotterdam, 1957) studeerde in 1985 af als landschapsarchitect aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Na zijn studie werkte hij voor het onderzoeksinstituut Alterra, daarna bij het ministerie van landbouw en natuur. In die periode heeft hij aan de nota Landschap en Visie Stadslandschappen gewerkt. De Visser is auteur van het boek 'Een Halve Eeuw Landschapsbouw; het landschap van de landinrichting'. Sinds de oprichting in 1994 is hij directeur van Vista. Hij geeft inhoudelijk leiding aan de medewerkers en is actief op het grensvlak ruimtelijke ordening, stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden