Bosje bloemen schaadt milieu altijd

Een bosje bloemen kopen zonder het milieu te schaden is eigenlijk onmogelijk. Een bosje kweken in de kas kost bijvoorbeeld net zoveel energie als thuis achttien keer de was doen op veertig graden.

door Jeroen den Blijker

Dat concludeert de onafhankelijke consumentenorganisatie Milieu Centraal op basis van gegevens van onder andere de bloemensector, de Plantenziektenkundige Dienst en het RIVM.

Ook de teelt van bloemen op de volle grond schaadt het milieu, door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In de loop der jaren wordt wel steeds minder gespoten of gas verstookt, maar de consument heeft nog steeds nauwelijks keuze.

Het maakt ook niets uit of bloemen van ver komen of hier onder glas worden gekweekt, zegt woordvoerster Linda Nijenhuis van Milieu Centraal. ,,Het invliegen kost net zoveel energie als hier kweken.“ Van die hoeveelheid kun je ook 24 dagen televisie kijken of twaalf dagen koken op gas.

Ook Eko-bloemen -minder dan één procent van het totale bloemenaanbod- scoren slecht. Deze bloemen worden weliswaar niet bespoten, maar komen vaak uit kassen. Milieu Centraal wil daarom dat bij bloemen de teeltmethode en de herkomst worden vermeld.

“Het beste kun je seizoensbloemen van de volle grond kopen“, zegt Nijenhuis. Dus narcissen en krokussen in de lente, zonnebloemen en gladiolen in de zomer en anjers en chrysanten in de herfst. Of anders: potplanten met bloemen. Die gaan veel langer mee en dat scheelt veel energie. Ook een tip: bloemen goed verzorgen waardoor ze langer blijven staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden