Bosch kan eindelijk genieten van succes

Judoka ziet mentaliteitsverandering bekroond met Europese titel

Een nieuw leven, een andere kampioen. De tweede en derde Europese judotitel, met daartussen een tijdspanne van zes jaar, verschilden voor Edith Bosch als dag en nacht. Vroeger kon ze amper genieten van succes, nu is dat een voorwaarde geworden voor presteren.

"Meedogenloos genieten", was de afspraak die ze voor Istanbul met bondscoach Marjolein van Unen had gemaakt. Dat is niet zomaar een schakelaar omzetten geweest. Na het stuklopen van haar relatie met wielrenner Peter Schep, vorig jaar, realiseerde Bosch zich dat haar (sport)leven een radicale verandering behoefde.

Al als junior sleepte de nu 30-jarige Bosch haar triomfen als een loden last mee. Was de ene klus geklaard, dan moest alweer naar de volgende worden gekeken. Nooit was er tijd om van succes te genieten. En emoties stopte ze weg. Bij dat dwingende gevoel voelde ze zich steeds ongelukkiger worden. Bovendien kan ze slechts presteren als haar privéleven stabiel is.

Ze riep de hulp in van Martijn Smit, "mijn lifecoach", ergens tussen psychiater en mentale coach in. En eindelijk zegt ze de druk van het moeten winnen te kunnen afleggen. Na jaren vol blessures voelt ze zich weer in topconditie, de mentaliteitsverandering is gemaakt en ze is weer verliefd.

Alle voorwaarden waren gisteren kortom aanwezig om na zes jaar eindelijk weer eens een finale te bereiken en die gedecideerd te winnen. Ze deed dat met een dusdanige felheid en overtuiging, dat geen tegenstander er een weerwoord op had. Fraai was het allemaal niet, pas in de finale tegen de ervaren Spaanse Blanco produceerde ze haar eerste score. Alle andere partijen won ze door haar tegenstandsters passiviteitstraffen op te dringen.

Met een oerkreet verliet de nieuwe kampioene in de klasse -70 kilogram de tatami. Ze had de bevestiging al acht weken geleden voelen opkomen: ze kon weer winnen, maar dan zonder de druk van het 'moeten' te voelen. "Ik was hier domweg de sterkste, niemand kon erbij. Als ik me mentaal goed voel, moet je van goeden huize komen."

Het mentale proces toont golven. Ze heeft bovendien nog één prijs die ze mist; olympisch goud. Dat is haar doel als slotakkoord, dan zal het toch weer moeten. "Dat moeten mag er dan wel weer een beetje meer achter zitten. Maar hier heb ik met plezier op de mat gestaan, en dit resultaat is een bevestiging dat ik goed op weg ben naar dat doel."

Haar clubgenoot Anicka van Emden (24) is daar verder van verwijderd, ondanks haar verrassende zilveren medaille tijdens haar debuut op een EK. In haar klasse -63 kilogram staat ze al jaren achter haar clubgenoot Elisabeth Willeboordse, die momenteel geblesseerd is.

"Ik heb hier een goede slag voor de Olympische Spelen gemaakt. Maar dat is meer voor mezelf, ik loop al lang mee en had gewoon een medaille nodig. Maar verder zegt dit voor Londen niets. Elisabeth is 32 en heeft meer ervaring. Ik zal veel beter dan haar moeten zijn om haar te verdringen."

Van Emden zei zich in Istanbul mentaal sterk te hebben gevoeld. Weliswaar kwam ze stroef op gang, maar daarna stoomde ze overtuigend op naar de finale. Daar was de ervaren Française Emane nog een maat te groot. "Zij is iemand waar ik nog geen greep op kan krijgen. Ik had al twee keer eerder van haar verloren."

Elmont onderuit door discutabele regel
De meningen waren verdeeld, voor het resultaat maakte het niet uit. Dex Elmont zag zijn weg naar de Europese judotitel in de klasse -73 kilogram gisteren in de kwartfinale geblokkeerd door een eigen fout. Hij greep onreglementair naar een been van zijn tegenstander, de Portugees Pina, en kon vertrekken.

Daarmee werd de Nederlander, vorig jaar tweede op de WK, slachtoffer van een vorig jaar ingestelde controversiële regel. Daarbij is het verboden naar één of beide benen van de tegenstander te grijpen als die nog geen actie heeft ingezet.

Volgens bondscoach Maarten Arens, die de regel 'gripping' vervloekt, had Elmont niets fout gedaan. De scheidsrechters op de mat hadden niets geconstateerd, maar werden overruled door de jury die kon oordelen na het bekijken van tv-beelden. Cor van der Geest, technisch directeur van de judobond, had de beelden ook gezien. "Net wel, of net niet", twijfelde hij.

Elmont was zo teleurgesteld, dat hij in de herkansing zijn wedstrijd liet lopen en dus ook brons misliep. Arens: "Het kon hem niets meer schelen, hij was zeker Europees kampioen geworden."

Volgens hem is de regel zo slecht, dat alle coaches er zo snel mogelijk van af willen. Hij vindt het judo er minder dynamisch door geworden. De Nederlandse scheidsrechter Henk Plugge vindt het tegendeel, omdat het judo onaantrekkelijk dreigde te worden door het vele beengrijpen

Wel begrijpt hij het bezwaar. Ook toppers als de Rus Magomedov en de Francaise Decosse moesten voor dezelfde overtreding de mat af. "Zij hadden niet spelbederf als intentie, ze handelden vermoedelijk intuïtief", aldus Plugge. "Het is jammer als een favoriet zo verdwijnt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden