Bosbranden Alberta breiden zich uit richting Saskatchewan

Canada verwacht dat vuurzee nog maanden kan aanhouden

En op de zevende dag was er nog steeds vuur. Vijfhonderd brandweerlieden in het Canadese Fort McMurray strijden al een week tegen een onverzadigbare bosbrand. Ze werken diensten van veertig uur maar staan machteloos tegen de combinatie van extreme droogte, hoge temperaturen (zaterdag 28 graden) en felle wind (snelheden tot 60 kilometer). Het gevolg: de vlammen breidden zich in de naaldbossen in het weekeinde uit van 100.000 naar 200.000 hectare. "Op geen enkele manier is deze brand onder controle", zei premier Rachel Notley op tv.

Door de oliecrisis ging het al slecht in de provincie Alberta, de economische motor van Canada. Maar deze brand, die naar verwachting nog maanden gaat duren, is de eerste test voor de regering van Notley die vorig jaar in Alberta aantrad. De olieproductie is met één à anderhalf miljoen vaten per dag afgenomen, het grote Syncrude heeft zijn productie stilgelegd. De verliezen voor verzekeringsmaatschappijen zijn berekend op 6 miljard euro. Daarmee is het nu al de kostbaarste brand uit de Canadese geschiedenis. De oliemijnen en -installaties zelf zijn vrij onschendbaar, omdat alle groen in de ruime omtrek is weggekapt.

Zaterdag bleef de verwachte regen uit. Gisteren was er weer die hoop op neerslag, want blusvliegtuigen halen niets uit tegen de immense rook- en vuurkolommen die opstijgen uit de kurkdroge naaldbomen. Het enige pluspunt: er is nog geen dode gevallen. Het vuur vreet zich nu richting zuidoosten, naar onbewoonde gebieden en buurprovincie Saskatchewan.

Meer dan 20.000 inwoners van Fort McMurray waren vorige week langs Highway 63 naar kampen in de olievelden ten noorden van de stad gevlucht. Ook zij zijn grotendeels weer geëvacueerd, 12.000 door de lucht en 7000 in konvooien over de weg. Meer dan 80.000 mensen hebben Fort McMurray verlaten. Steden in de buurt proberen de vluchtelingen van slaapruimte en zorg te voorzien. Sommigen kunnen via een app en bewakingscamera zien of hun huis er nog staat.

Het gaat nog zeker twee maanden duren voordat mensen kunnen terugkeren. Hele wijken zijn plat gebrand, maar ook elders is het gas afgesloten en het water vervuild. Premier Notley raadde de geëvacueerden aan naar zuidelijker steden zoals Calgary en Edmonton te gaan, waar studentenwoningen voor de zomervakantie zijn vrijgekomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden