Bos ziet kansen bij zijn comeback op de baan

wielrennen Coureur die voor de weg koos, rijdt nu weer op de piste.

EDO STURM

Terug is baancoureur Theo Bos op het olympisch podium dat hij acht jaar geleden inruilde voor de glorie van wegwielrenner. Zijn route als herintreder liep langs pieken, dalen en een 'bike-off' in Roubaix.

Bos moet op de wieler-ovaal van Rio laten zien dat zijn olympische ingeving van afgelopen winter geen bevlieging was.

Hij mag om vanavond om negen uur meteen aan de bak. Dan namelijk begint de Nederlandse driemansformatie aan de kwalificatie voor de teamsprint. Ruim een uur later is de eerste ronde. Daarmee wordt duidelijk of de ploeg (bestaande uit Jeffrey Hoogland, Matthijs Büchli en Bos) voor een medaille in aanmerking komt. Als ze boven zichzelf uitstijgen, volgt om 23.25 uur de finale in het Rio Olympic Velodrome.

Natuurlijk is het de 32-jarige sprinter, die fors op zijn salaris inleverde om zijn olympische comeback mogelijk te maken, te doen om een medaille. Hij schat de kans daarop groot in, zei hij eerder deze week. De sprintploeg won in oktober goud op de EK en deed dat in maart tijdens de WK in London nog eens dunnetjes over. Maar dat was beide keren zonder Bos.

De renner die nog tot einde van dit jaar onder contract staat bij het Zuid-Afrikaanse Dimension Data kent de keerzijde van de medaille. In Peking in 2008 stond alles in het teken van goud. Kosten (een fiets van een slordige half milljoen) noch moeite werden gespaard door de wielerbond om Bos op de Olympus te hijsen. Maar de individuele sprint draaide uit op een sof. Hij strandde in de kwartfinales. Vier jaar eerder in Athene sprintte hij vanuit het niets naar Olympisch zilver. Tussendoor reeg hij de wereldtitels aaneen.

Bos werd vorige week liever niet meer herinnerd aan Peking. "Dat heb ik volledig geblokkeerd, daar weet ik niets meer van", zei hij afwijzend na de training op de baan in Rio. "Als ik aan de Spelen terugdenk, dan denk ik aan Athene."

Er moest vorige maand een zogenoemde bike-off aan te pas komen om uit te maken welke baansprinters naar Rio de Janeiro mochten. De ploeg stond eigenlijk al heel lang vast. Maar voor Bos ging de deur op een kier, erkende bondscoach René Wolff. Op de wielerbaan van Roubaix - niet die oude buitenbaan waar de klassieker elk jaar finisht, maar het nieuwe overdekte velodrome - vochten de Nederlandse sprinters om een olympisch startbewijs. Pechvogel werd Hugo Haak die in het troosteloze Noord-Frankrijk vier jaar olympische opoffering zag verdampen. Bos hield zich op de vlakte. "Je bent collega's maar ook concurrenten", zei hij na afloop van de baantest.

Of de gok van Wolff om Haak thuis te laten goed uitpakt, zal vanavond blijken. Als Bos faalt, zal de kritiek op diens olympische terugkeer naar de baansport in elk geval zijn verdere carrière overschaduwen. Als wegrenner won Bos welliswaar 37 ritten, maar daar zat geen enkele aansprekende koers bij. En het is trouwens nog maar de vraag of Bos - die op deze Spelen nog uitkomt op de keirin en individuele sprint - opgewassen is tegen de ijzersterke concurrentie uit met name Duitsland, Australië en Groot-Brittannië.

undefined

Het botert niet tussen Cavendish en Wiggins

Op de olympische wielerbaan zijn de komende dagen alle ogen gericht op het sterrenduo uit Groot-Brittannië, Bradley Wiggins en Mark Cavendish.

Maar het botert niet tussen de twee wielervedetten, overigens niet voor het eerst. Volgens Cavendish heeft Wiggins hem uit het team voor de ploegenachtervolging gewerkt.

Cavendish, goed voor 30 ritzeges in de Tour de France, verliet halverwege de Ronde om zich te prepareren voor Rio. Tourwinnaar Wiggins is op jacht naar zijn vijfde gouden medaille. En daarvoor moet blijkbaar alles voor wijken, meent een gefrustreerde Cavendish.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden