Bos zal Noord-Holland c.s. geen euro geven

Minister van Financien Wouter Bos (\N)

Het beslag op Landsbanki van de provincie Noord-Holland en 22 gemeenten is vernietigd. De kans om 225 miljoen terug te krijgen wordt steeds kleiner.

Als de IJslandse en Nederlandse overheid succesvol onderhandelen over de spaartegoeden bij Landsbanki, krijgen de provincie Noord-Holland en 22 gemeenten geen euro van minister Bos. Dat zei Bos gisteren na het kabinetsberaad.

„De provincies en gemeenten die samen willen optrekken, mogen ons na afloop van de onderhandelingen aanspreken op het resultaat. Maar de lagere overheden die niet met ons samenwerken, hoeven niet bij ons aan te kloppen.”

Bos en zijn collega Ter Horst van binnenlandse zaken hebben gisteren een besluit getekend ter vernietiging van het besluit van de provincie Noord-Holland en andere lagere overheden om het beslag op IJslandse tegoeden ten uitvoer te brengen. Bos vindt het niet in het belang van particuliere spaarders dat de overheden ’voordringen’. „Provincies en gemeenten waar een goed beleid is gevoerd, hebben altijd nog wel een reserve waar ze op terug kunnen vallen. Kleinere spaarders hebben dat niet”, aldus Bos.

De provincie en gemeenten besloten hun beslag toch door te zetten, omdat die een goede waarde vertegenwoordigde. Bovendien hadden zij er geen vertrouwen in dat Bos voldoende voor hun belangen opkomt. De groep eiste bij Bos dat een onafhankelijke derde, een arbiter, zou bepalen of zij schade leden door samenwerking met de spaarders. Dat verzoek willigde Bos niet in.

De groep gemeenten onder leiding van Noord-Holland is met de vernietiging van het beslag ’de pas afgesneden’, zegt een woordvoerder van de provincie. Het beslag moet worden opgeheven. De mogelijkheid vervliegt om 225 miljoen euro te claimen, die de overheden hadden uitstaan bij Landsbanki.

De provincie en gemeenten zijn nu gewone crediteuren als het faillissement van Landsbanki wordt uitgesproken. Zij zullen waarschijnlijk een fractie terugkrijgen van wat zij hebben ingelegd. Anders dan spaarders krijgen zij geen spaargarantie. Spaarders krijgen de eerste 20.000 euro van IJsland, en de overige 80.000 euro van de Nederlandse overheid gegarandeerd.

Bos geeft toe dat hij er als minister van financiën belang bij heeft dat die kleine spaarders hun IJslandse tegoeden terugkrijgen. Als dat niet gebeurt, is de spaargarantie een behoorlijke aanslag op de schatkist. De kans op teruggave van de tegoeden door IJsland lijkt gering: volgens de minister zijn de onderhandelingen met het land moeizaam.

De provincie en gemeenten gaan het vernietigingsbesluit van Bos en Ter Horst aanvechten bij de bestuursrechter. Als die oordeelt dat het beslag ten onrechte voorkomen is, dienen de overheden alsnog een schadeclaim in bij Bos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden