Bos vreest dat hervormingen leiden tot politieke instabiliteit

Wouter Bos, oud-minister van Financiën, komt aan voor het openbaar verhoor van de Parlementaire Enquetecommissie Financieel Stelsel. Beeld ANP

Nederland en Europa staan voor een periode van politieke instabiliteit. Grootschalige hervormingen zijn hard nodig, maar dat kan alleen als er voldoende draagvlak voor is. Juist daaraan zal het ontbreken, met alle destabiliserende gevolgen van dien, zo sombert Wouter Bos vandaag in Het Financieele Dagblad.

Het dagblad (registratie verplicht) interviewde de oud-minister van Financiën vanwege de kritiek die hij kreeg van de commissie De Wit, maar Bos wijdt ook uit over de Europese schuldencrisis. Optimistisch over een mogelijke oplossing is hij niet. "Ik ben altijd heel bezorgd geweest over de politieke stabiliteit rondom de noodzakelijke hervormingen", zegt Bos. "Alle regeringen die tijdens de crisis moeilijke maatregelen hebben moeten nemen, zijn bij verkiezingen weggestuurd. Dat maakt het niet makkelijker."

De volgende test voor Europa zijn de Franse presidentsverkiezingen waarin de huidige president Nicolas Sarkozy in de peilingen stuivertje wisselt met zijn uitdager François Hollande. "Gaat Sarkozy de eerste zijn die verkiezingen overleeft? Of krijgen we Hollande, en dus weer een serieuze destabiliserende invloed binnen Europa?"

Nu is Hollande net als Bos een sociaaldemocraat, maar financieel-economisch is Bos 'niet bepaald de grootste fan van Hollande'. "Ik vind dat Sarkozy op financieel-economisch gebied, geheel tegen de Franse traditie in, een aantal heel moedige stappen heeft gezet. Op dit punt heeft de Parti Socialiste zich nooit de beste leerling van de moderne sociaaldemocratische traditie getoond."

Ook Nederland krijgt te maken met forse bezuinigingen en ingrijpende hervormingen die tot weerstand van politiek en publiek zullen leiden, verwacht Bos. "De bezuinigingen zijn vanaf 1 januari gaan lopen. We hebben er pas drie maanden van meegemaakt. We gaan nog zo veel voelen. En dan komt de Catshuis-sessie daar nog bij."

"Dat zal leiden tot politieke instabiliteit, dat gebeurt ook in andere landen", zegt Bos. "Het behoud van draagvlak voor moeilijke hervormingen wordt een gigantisch probleem, door heel Europa heen. Daarom is het belangrijk om regeringen te vormen die breed door de samenleving gesteund worden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden