Bos: verdeelde oppositie had geen alternatief

De „volledig verdeelde" oppositie is niet in staat gebleken een alternatief voor de kabinetsplannen op tafel te leggen. Tot die conclusie kwam minister Wouter Bos (Financiën) vrijdag in een terugblik op twee dagen Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De oppositie was zeer kritisch over het kabinetsbeleid en de VVD diende een motie van wantrouwen in die steun kreeg van de SP en de PVV. Bos noemde die motie van VVD-leider Mark Rutte „onverwacht en tamelijk bizar”. Volgens hem bestaat er wereldwijd overeenstemming dat investeren in de crisisjaren het beste is om de economie te helpen.

Bezuinigen, zoals Rutte wil, leidt volgens Bos juist tot een verlenging van de crisis met meer werklozen. „Van Obama, tot Merkel, tot Sarkozy, iederen denkt er hetzelfde over. Mark Rutte is de enige die er anders over denkt. Hij plaatst zich buiten de consensus”, zei Bos.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) noemde een „motie op basis van verschillende inzichten en op grond van een verschillend tempo niet fraai en staatsrechtelijk vrij uniek”. Hij leek Ruttes motie ondoordacht te vinden: „Het kabinet gaat natuurlijk fiks studeren. Het gaat om 35 miljard, dan moet je wel even weten wat je doet, dat ga je niet even verzinnen in een weekeinde.” De motie was volgens Klink „overdone”.

Collega Eberhard van der Laan noemde stemming vrijdag in de ministerraad toch heel goed. Hij vond dat er in de Kamer grote woorden waren gevallen, maar liet zich niet verleiden om van „te grote worden” te spreken. De premier heeft het volgens hem goed gedaan. „Hij reageerde kalm en waardig”, aldus de minister van WWI.

Vicepremier André Rouvoet vindt dat de crisisaanpak staat als een huis. Hij noemde het debat „hard, persoonlijk, bij vlagen onder de maat”. Hij keek op van de VVD-motie: „Curieus, twee moties van wantrouwen, heel merkwaardig”. De PVV diende naast de motie van de VVD ook een eigen in.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) constateerde dat de oppositie het „zelfs” niet over de moties van wantrouwen eens kon worden. „Tekenend voor alle voorstellen van de oppositie.” Donner is „wel verheugd dat de hele Kamer het blijkbaar eens is over het beleid voor 2010, zoals loonmatiging” omdat daar geen aandacht aan is besteed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden