Bos verdedigt gang van zaken Vogelaar

De ministers Bos en Vogelaar, eerder dit jaar op een basisschool in Amsterdam. (ANP)

Vicepremier Bos (PvdA) neemt afstand van de kritiek dat zijn partij de Kamer buitenspel heeft gezet bij het gedwongen vertrek van minister Vogelaar. „We vonden het correcter en netter om het gesprek binnen de eigen politieke familie te voeren."

De partijleider weersprak dinsdag in een spoeddebat dat de PvdA daarmee een staatsrechtelijke primeur heeft. Bos noemde enkele voorbeelden van bewindspersonen die onder druk van de eigen partij zijn afgetreden. Onder hen PvdA-staatssecretaris Elske ter Veld, die begin jaren negentig opstapte.

Volgens Bos is het niet noodzakelijk dat de Kamer een bewindspersoon wegstuurt. „Dat is eerder uitzondering dan regel. Het merendeel van de aftredende bewindspersonen heeft dat besluit zelf genomen.”

De oppositiepartijen VVD, GroenLinks en D66 verweten Bos dat Vogelaar nietsvermoedend op werkbezoek naar de Nederlandse Antillen was, terwijl de PvdA-top al besloten had dat ze moest vertrekken. Er werd bovendien al aan de opvolging gewerkt.

Bos verdedigde zich door te stellen dat hij onder de moeilijke omstandigheden zo zorgvuldig mogelijk heeft gehandeld. „Het was een buitengewoon pijnlijk proces voor alle betrokkenen”, aldus Bos.

De PvdA-vicepremier zei dat hij in aanloop naar het debat over het voormalige cruiseschip SS Rotterdam grote zorgen had over Vogelaar. Hij deelde die zorgen ook met premier Jan Peter Balkenende en vicepremier André Rouvoet. Op 6 november concludeerden Bos, PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer en PvdA-partijvoorzitter Lilianne Ploumen dat er ingegrepen moest worden. „Daar slaap je dan een paar nachtjes over. In het weekeinde hebben we die conclusie herbevestigd”, aldus Bos.

Begin vorige week zijn Balkenende en Rouvoet vervolgens ervan op de hoogte gesteld dat de PvdA-top het vertrouwen in Vogelaar zou opzeggen. Omdat de bewindsvrouw naar de Antillen was vertrokken is er met die mededeling gewacht tot na haar terugkeer. Wel is meteen het gebruikelijke onderzoek naar het verleden van Vogelaars opvolger Eberhard van der Laan gestart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden