Bos somber over 'Kopenhagen'

Europa dreigt haar leidende rol in de aanpak van het klimaatprobleem kwijt te raken door interne verdeeldheid. Na urenlang overleg konden de ministers van financiën, gisteren in Luxemburg, het niet eens worden over steun aan arme landen.

„Een blamage”, oordeelde minister Wouter Bos achteraf. „We hebben zelf de verwachting gecreëerd dat Europa vooroploopt, en nu voegen we de daad niet bij het woord.” Bos probeerde dit in ’een beheerste woedeaanval’ duidelijk te maken aan zijn ambtgenoten, maar zonder succes.

De ontwikkelingslanden hebben steun nodig – zo’n honderd miljard euro per jaar – bij de aanpak van het klimaatprobleem. Zonder dat geld zullen ze op de VN-klimaattop, later dit jaar in Kopenhagen, geen akkoord tekenen. De Europese Commissie heeft voorgesteld om jaarlijks maximaal vijftien miljard euro mee te betalen.

Maar over dat voorstel konden de ministers van financiën gisteren geen overeenstemming bereiken. Vooral Polen ligt dwars, omdat het niet te veel wil meebetalen. Ook andere lidstaten die veel broeikasgassen uitstoten en niet zo rijk zijn, vooral in Midden- en Oost-Europa, vrezen een hoge rekening.

Bovendien kan Duitsland, dat een nieuwe regering krijgt, zich nu niet vastleggen op financiële afspraken. „Het is een probleem dat de Duitsers geen actieve rol spelen”, aldus Bos.

Hij denkt dat het moeilijk zal worden om voor Kopenhagen nog overeenstemming te bereiken. „De verdeeldheid is groot en de tijd raakt op. Er zal een majeure krachtsinspanning nodig zijn.”

Bos’ Zweedse ambtgenoot Anders Borg, die de vergadering voorzat, zei ’zeer teleurgesteld’ te zijn. Hij hoopt dat de regeringsleiders, die volgende week bijeenkomen in Brussel, wel knopen kunnen doorhakken.

Maar Bos acht die kans klein. Want het gebeurt zelden dat de regeringsleiders besluiten over ingewikkelde financiële kwesties als de ministers er nog niet uit zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden