Bos rekent op bonden bij uitvoering AOW

(Werry Crone) Beeld
(Werry Crone)

PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos gaat ervan uit dat de vakbeweging uiteindelijk wel meewerkt aan de uitwerking van het kabinetsplan om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar.

Volgens hem ligt er nu de kans om mee te praten over een regeling voor mensen met zware beroepen. „Dat laat je toch niet lopen als vakbonden?”, zei Bos dinsdag.

De PvdA-bewindsman reageerde daarmee op de negatieve reactie van voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten op zijn eerdere oproep om „schouder aan schouder” samen te werken. Bos zei te begrijpen dat er bij de FNV „veel chagerijn, boosheid en teleurstelling is” over het kabinetsbesluit. Maar volgens hem leert de ervaring dat de vakbeweging in Nederland heel pragmatisch is en een kans om mee te praten niet laat lopen.

Maar de vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben dinsdag nog een „brandbrief” gestuurd aan de Tweede Kamer. Daarin onderstrepen ze dat ze „grote bezwaren houden tegen bezuinigingsplannen van het kabinet op de AOW”.

'Werknemers worden beperkt'

Zo worden werknemers volgens de vakcentrales beperkt in hun keuzevrijheid, omdat ze worden gekort op hun AOW als ze eerder stoppen met werken. Terwijl in de ogen van de FNV, CNV en MHP werkgevers bevoordeeld worden met een lastenverlichting, omdat ondernemers twee jaar minder premie kwijt zijn aan de pensioenen.

Bovendien is er volgens de vakbeweging geen rechtvaardige verdeling van de lasten tussen jong en oud. Eerst wordt de AOW-leeftijd in 2020 verhoogd naar 66 jaar. Dat betekent dat de mensen die op 1 januari 2010 55-plus zijn, worden ontzien. Vervolgens gaat de pensioenleeftijd in 2025 naar 67 jaar.

Verder worden zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) „helemaal benadeeld” volgens FNV, CNV en MHP, omdat ze vergeten zouden worden in het kabinetsplan. Ook zou er geen oplossing geboden worden aan mensen die door hun zware beroep al versleten zijn, voordat ze met pensioen kunnen.

Ook bezwaren binnen CDA

Minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken gaat ervan uit dat er ook binnen zijn eigen CDA tegenstanders zijn van het AOW-plan. „Geen twijfel aan. Het zou verbazend zijn als je niet over dit onderwerp voor- en tegenstanders hebt, ook binnen het CDA”, aldus de bewindsman dinsdag.

Donner, die met PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) het AOW-plan heeft geschreven, verwacht dat zaterdag tijdens het CDA-congres in Utrecht wel om uitleg wordt gevraagd aan de partijtop. Maar volgens hem is de AOW tijdens het congres niet het enige thema en zullen de besprekingen met de achterban anders verlopen dan bij de PvdA, die maandag een speciale ledenraad heeft gehouden over het onderwerp.

Volgens woordvoerders van het CDA hebben leden geen voorstellen over de AOW ingediend om zaterdag tijdens het congres te bespreken. Bij de PvdA werd maandag wel een motie besproken om het kabinetsplan over de pensioenleeftijd af te wijzen. Maar deze werd verworpen. Daarmee schaarde de aanvankelijk verdeelde achterban van de sociaaldemocraten zich met een ruime meerderheid achter de PvdA-top.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden