Bos onderzoekt betere registratie schulden

Minister Wouter Bos (Financiën) gaat de mogelijkheden om mensen met schulden te registreren nader onderzoeken. Dat heeft hij de Tweede Kamer donderdag toegezegd. Om te voorkomen dat mensen met financiële problemen zich verder in de schulden steken, wil de Kamer graag een betere registratie. Maar er bestaat ook vrees voor de aantasting van privacy.

Al jaren pleit een Kamermeerderheid voor het instellen van een nieuw Landelijk Informatiesysteem Schulden (LIS) naast het bestaande Bureau Krediet Registratie (BKR). In het nieuwe systeem moeten ook betalingsachterstanden worden opgenomen bij bijvoorbeeld verhuurders en energiebedrijven.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is kritisch. Zo waarschuwt het CBP dat betalingsachterstanden sterk wisselen. Het gevaar bestaat dat mensen worden gestigmatiseerd met verouderde gegevens. Bos noemde de kritiek terecht en stelde dat het veel tijd zal kosten om het LIS hiervoor geschikt te maken. Op verzoek van de Kamer wil hij ondertussen ook wel bekijken of er geen andere opties zijn.

ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega vroeg bijvoorbeeld of de registratie van schulden niet beter aan marktpartijen overgelaten kan worden. Haar PvdA-collega Hans Spekman wilde ook wel weten of kredietverleners niet meer verantwoordelijkheid moeten krijgen om voor het verstrekken van een lening uit te zoeken of klanten andere schulden en betalingsachterstanden hebben.

Bos verwacht dat de onderzoeken naar de alternatieven in maart volgend jaar klaar zijn.

Bos gaat ook bekijken of hij iets kan doen tegen kredietverstrekkers die leningen proberen te slijten via advertenties op kinderwebsites, zoals spelen.nl, spele.nl en speeltuin.nl. Dat zegde de bewindsman donderdag toe aan Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA.

Spekman zei dat hij met zijn 7-jarig kind al spelenderwijs op een van de kinderwebsite een kredietreclame voorbij zag komen. Bos noemde dit „redelijk schandalig”. Hij zei niet te weten of hij er wat tegen kan doen, maar hij gaat het onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden