Bos krijgt fiat andere overheden om IJslandse tegoeden te claimen

De provincie Groningen en de gemeente Den Haag zijn bereid minister Wouter Bos van financiën hun belangen te laten verdedigen bij de IJslandse bank Landsbanki en de IJslandse overheid.

Bos zei gisteren in de Kamer te verwachten vandaag een soortgelijk akkoord te kunnen sluiten met andere lagere overheden die gedupeerd zijn door het omvallen van Landsbanki.

Met het akkoord lijkt een einde gekomen aan de hoogoplopende ruzie tussen het kabinet en vooral de provincie Noord-Holland. Die provincie wilde zelf beslag laten leggen op bezittingen van Landsbanki om het bij dochter Icesave gestalde geld veilig te stellen. Bos vindt dat Nederlandse gedupeerden gezamenlijk moeten optreden. Als overheden op de solotoer gaan, zou dat de belangen van Nederlandse spaarders kunnen schaden. Bos heeft de overheden aangeboden te werken met één, gezamenlijk incassobureau en één advocaat. Bovendien is de afspraak gemaakt dat, mocht na afloop blijken dat hij hun belangen niet goed verdedigd heeft, de centrale overheid lagere overheden schadeloos zal stellen.

Bos maakte zich gisteren bijzonder boos over verwijten van VVD en CDA. Die partijen hadden kritiek op het ingrijpen van Bos vorige week vrijdag in het tv-programma ’Pauw & Witteman’. Bos belde tijdens de uitzending de redactie, om studiogast Borghouts, commissaris van de koningin van Noord-Holland, te kapittelen. De minister vond dat Borghouts in de uitzending een verkeerde voorstelling van zaken gaf over een gesprek dat hij had met Bos.

CDA-woordvoerder De Nerée noemde het ’weinig verheffend’ dat twee vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid in het openbaar ruzie maakten.

„Als Noord-Holland claims van spaarders had verstoord met eigengereid optreden, was u de eerste geweest om mij naar de Kamer te roepen om verantwoording af te leggen”, repliceerde Bos.

De vicepremier bevestigde dat zijn eerdere toezegging dat spaarders bij Icesave tot een maximum van 100.000 euro ’links- of rechtsom’ hun geld terug zullen krijgen, betekent dat hij voor dat geld garant staat. In feite heeft zo de overheid, en dus de Nederlandse belastingbetaler, een claim op Landsbanki. De bewindsvoerders bij die bank is het aanbod gedaan een lening bij de Nederlandse overheid aan te gaan om Nederlandse gedupeerden te kunnen betalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden