Bos is zeer enthousiast over nieuwe AOW

Schoonmakers voerden vorige week actie bij het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam actie voor het behoud van de AOW op 65 jaar (ANP)

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met het plan van CDA-minister Piet Hein Donner en PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma om de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar te verhogen.

Vicepremier Wouter Bos van Financiën is „zeer enthousiast” over het kabinetsbesluit om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Hij vindt het sociaal heel goed verdedigbaar, omdat het de voorzieningen van de verzorgingsstaat in stand houdt. „En dat is het hart van de PvdA-politiek.”

Dat zei Bos vrijdag na afloop van de ministerraad. De PvdA-leider is niet beducht om de achterban van de overwegingen te overtuigen. „Ik zal het te vuur en te zwaard verdedigen. Kom maar op”.

Hij wees erop dat bij het begin van de AOW, vijftig jaar geleden, al duidelijk was dat de leeftijd ooit omhoog zou moeten gaan. Toen voorzagen de ontwerpers al een betere gezondheid, een langer leven en betere arbeidsomstandigheden, aldus Bos.

Mensen die op 1 januari 2010 vijftig jaar of ouder zijn, worden ontzien in de plannen. Bos vindt deze grens wel lastig, maar zegt dat elke grens die je trekt altijd nadelig uitpakt voor mensen die er net naast vallen. „Mijn generatie is de klos. Dat is niet erg. Maar ik vind het belangrijk dat ook mijn kinderen straks nog gebruik kunnen maken van de AOW.”

Rouvoet: sociaal zeer verdedigbaar

Vicepremier André Rouvoet was tevreden en sprak van een ingrijpend besluit, maar „sociaal zeer verdedigbaar”. Volgens hem gaat het om een „evenwichtig en samenhangend pakket, waarbij het van belang is dat we daar niet zomaar aan gaan sjorren”.

Verder zei de ChristenUnie-bewindspersoon „niet heel vrolijk” te worden van de felle kritiek, die FNV-voorzitter Agnes Jongerius op de verhoging van de AOW-leeftijd heeft geuit. De vakbondsvoorzitter noemde de plannen donderdagavond in een eerste reactie onder meer een gedrocht, een misbaksel en een kille bezuiniging.

Coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie bereikten donderdag al overeenstemming over verhoging van de pensioenleeftijd na dagenlang overleg met minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Volgens Rouvoet een bewijs dat deze coalitie moeilijke besluiten kan nemen. De oppositie in de Tweede Kamer klaagde de afgelopen tijd dat met de economische crisis lastige, maar noodzakelijke besluiten worden vooruitgeschoven.

Ambtenaren zijn tegen verhoging

Twee op de drie ambtenaren van gemeenten en provincies zijn tegen verhoging van de AOW-leeftijd. Van de gemeente- en provinciemedewerkers zegt ook bijna de helft strijd te zullen voeren tegen het optrekken van de pensioenleeftijd. Rijksambtenaren reageren iets gematigder. Van hen vindt de helft dat de AOW-leeftijd ongewijzigd moet blijven en is een derde tot acties bereid.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek onder ruim 4400 ambtenaren door Binnenlands Bestuur. Ruim 80 procent van de ondervraagden werkt bij een gemeente.

Werkgevers vinden verhoging verstandig

De ondernemersorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland vinden de verhoging van de AOW leeftijd naar 67 jaar verstandig en toekomstgericht. Dat de ingangsleeftijd van aanvullende pensioenen ook naar 67 gaat, is daar onlosmakelijk mee verbonden, zeggen zij. Een regeling voor wat over tien jaar nog als ’zwaar’ beroep kan worden omschreven moet voor bedrijven uitvoerbaar en niet bureaucratisch zijn.

De werkgevers stellen dit in een eerste reactie op de plannen van het kabinet. De overgangsperiode van tien jaar had wat hen betreft wat ruimer gemogen, naar vijftien jaar. Niettemin noemen zij het plan van het kabinet toch gunstig voor oudere werknemers. Wie nu 55-plusser is, kan op zijn 65ste stoppen met werken.

De drie organisaties zien gesprekken met de vakbonden over een toekomstgerichte aanwending van financiële ruimte die ontstaat in de pensioenfondsen met vertrouwen tegemoet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden