Bos: In GGZ is specialisatie hoognodig

'Psychiatrie moet per doelgroep een ander aanbod organiseren'

Instellingen voor geestelijke gezondheidszorg moeten niet meer proberen allemaal afzonderlijk zoveel mogelijk psychische aandoeningen te behandelen. Dat zei oud-minister van financiën Wouter Bos gisteren op een symposium over de GGZ in Utrecht. Bos is tegenwoordig bij de consultants van KPMG verantwoordelijk voor de gezondheidszorg.

Het huidige kabinet wil volgend jaar 600 miljoen euro bezuinigen op de GGZ, 10 procent van het budget. Dat veroorzaakt veel onrust. Bos deed geen uitspraken over de hoogte van de bezuinigingen, maar wees wel op de verdubbeling van de uitgaven aan GGZ de afgelopen tien jaar.

"Men kan niet blijven zeggen dat elke euro voor de GGZ verantwoord besteed is, en een teken van beschaving." Hij denkt dat de GGZ-instellingen deels de bezuinigingen zelf voor kunnen zijn, door zich op een bepaald type patiënt te richten, anders dan de huidige regionale organisaties, die veel dingen hetzelfde doen.

De voormalige PvdA-politicus trok de vergelijking met de ziekenhuizen, die al met Schippers een akkoord sloten over concentratie van specialismen. "Voor de ene doelgroep zal een landelijke instelling, die overal dezelfde aanpak hanteert, de beste oplossing zijn."

Een ander deel van de GGZ, bijvoorbeeld de aanpak van daklozen met psychiatrische problemen die zorg mijden, kan beter lokaal georganiseerd worden, terwijl de benodigde deskundigheid voor deze moeilijke groep op een centraal punt aanwezig is. Ook de 'collega' van Bos bij de adviseurs van Boer en Croon stelt in een recent rapport dat de psychiatrie per doelgroep een ander aanbod moet organiseren.

Dit alles vergt volgens Bos wel van GGZ-organisaties "dat zij niet altijd blijven denken in termen van continuering van de eigen organisatie". Bos denkt ook dat de psychiaters zichzelf beter kunnen promoten, door te laten zien hoeveel patiënten opknappen van hun behandeling, en hoeveel mensen dat nog steeds zijn geruime tijd na hun behandeling.

Volgens voorzitter Marleen Barth van koepelorganisatie GGZ Nederland onderzoekt de psychiatrie al het eigen rendement. "Wat dat betreft loopt de sector ver vooruit op de ziekenhuizen. Wij doen er alles aan om nog beter te behandelen, ondanks deze vreselijke bezuinigingen."

Verdergaande specialisatie sluit Barth niet uit. "In de psychiatrie zijn wel minder aandoeningen dan bij de ziekenhuizen: de meeste patiënten lijden aan dezelfde klachten. Daardoor is er ook minder ruimte voor specialisatie. Voor echt complexe problemen zijn er ook instellingen met een speciaal keurmerk."

Overleg met minister over bezuinigingen hervat
GGZ Nederland heeft deze week besloten het overleg met minister Schippers te hervatten over de plannen met de GGZ na 2012. De koepelorganisatie was tot nu toe boos weggebleven vanwege de bezuinigingen die het kabinet voor volgend jaar heeft opgelegd. Van die 600 miljoen euro wilde Schippers 200 miljoen binnenhalen door de behandelaars in de geestelijke gezondheidszorg te korten op hun tarieven: die moesten dus net zo hard werken voor minder geld. Op aandrang van GGZ Nederland is dat idee losgelaten, de sector moet nu zorgen dat minder mensen worden behandeld om zo dit geld te besparen.

Dat zou wel kunnen betekenen dat er wachtlijsten ontstaan voor sommige behandelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden