Bos: hypotheekaftrek onhoudbaar binnen EU

De volledige aftrek van de hypotheekrente in Nederland is onhoudbaar. Staatssecretaris Bos van financiën verwacht dat de druk van Europa op Nederland ooit zo groot zal worden, dat er paal en perk gesteld wordt aan het belastingvoordeel. Hij zei dat op een lunchbijeenkomst in Brussel. Bos voegde er aan toe niet te verwachten dat hij dit in zijn loopbaan nog zal meemaken.

Van onze correspondent

De staatssecretaris sprak op uitnodiging van de Belgisch-Nederlandse vereniging. Bos voorziet een steeds dominantere rol van Europa in tal van belastingdossiers. Dat geldt in de toekomst meer en meer voor de indirecte belasting, voor energie, milieu en de vennootschapsbelasting.

Bos sluit niet uit dat ook het laatste stukje belastingsoevereiniteit, de inkomstenbelasting, door Europa zal worden opgeslokt: ,,Ook als we op dat vlak niets doen, zullen de verschillende stelsels in Europa naar elkaar toegroeien.''

Het Nederlandse stelsel kenmerkt zich door relatief hoge tarieven en hoge aftrekposten. ,,Hoe lang kun je daarmee doorgaan, als in de landen om je heen het systeem in een andere richting gaat?'', vroeg de staatssecretaris zich af. Voorlopig heeft Europa volgens Bos nog een vette kluif aan het op elkaar afstemmen van de indirecte belastingen en de vennootschapsbelasting. Pas dan komt eventueel de inkomstenbelasting aan bod, en dan eerst nog de administratieve kant ervan.

VERVOLG OP PAGINA 7

'Nederlanders genieten zonder te betalen'

Hypotheekaftrek

VERVOLG VAN PAGINA 1

Bos ging niet in op het nieuwe belastingverdrag tussen België en Nederland, dat nog goedgekeurd moet worden door de parlementen in beide landen. De Belgische minister van financiën, Reynders, heeft in een interview compensatie geëist voor de gemiste inkomsten doordat in België woonachtige, maar in Nederland werkende Nederlanders niet bijdragen in de gemeentelijke kosten.

Bos liet doorschemeren dat het hier om een misverstand gaat en dat de kwestie in het nieuwe verdrag adequaat is geregeld.

In België wordt door de overheid een bepaald percentage van de inkomstenbelasting doorgestort naar de gemeenten. Dat geldt niet voor Nederlanders die hun inkomen verwerven in Nederland, maar in België wonen. Zij plukken echter wel de vruchten van het wonen in een Belgische gemeente. Het gaat om enkele tienduizenden landgenoten.

Inmiddels is er sprake van een nieuwe lichting Nederbelgen, die in de Belgische grensstreek een huis kopen. Geen fiscale vluchtelingen dit keer, maar mensen die profiteren van het nieuwe belastingstelsel in Nederland. Dat maakt het mogelijk de hypotheekrente voor het huis in het buitenland volledig af te trekken. De prijzen in België liggen over het algemeen lager dan in Nederland.

Makelaars in de grensstreek zien een stijging van grond- en woningprijzen door de toenemende vraag. Vlaamse burgemeesters klagen erover dat de woningen voor de eigen bevolking onbetaalbaar worden, los van het feit dat de Nederlanders geen gemeentebelastingen betalen.

De prijzen stijgen bovendien door de schaarste, die onder meer is ontstaan door strengere wetgeving en aanpassingen van bestemmingsplannen in Vlaanderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden