Bos: Hirsch Ballin niet terug naar Raad van State

(Novum) - De nieuwe minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) mag niet zomaar terug naar zijn oude baan bij de Raad van State als zijn werk er in het kabinet op zit. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos donderdagmiddag tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

Hirsch Ballin, die de vorige week afgetreden Piet Hein Donner is opgevolgd als minister van Justitie, was bij de Raad van State voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak. "Ik kan me niet voorstellen dat hij nu minister van Justitie is en over een paar maanden weer moet oordelen over besluiten die hij zelf heeft genomen", zei Bos. Hij reageerde daarmee op uitlatingen van premier Jan Peter Balkenende (CDA), die eerder heeft gezegd dat er geen beletsels zijn voor Hirsch Ballin om terug te keren naar de Raad van State.

PvdA-Kamerlid Klaas de Vries stelde zondag op zijn website dat het niet vanzelfsprekend is dat Hirsch Ballin na de verkiezingen terugkeert naar de Raad van State. "Als Hirsch Ballin zo maar zou kunnen pendelen tussen het ministerschap en de hoogste bestuursrechterlijke functie zou de geloofwaardigheid van de Raad van State als rechterlijke instantie nog meer geweld worden aangedaan", vindt De Vries.

Hirsch Ballin kan volgens de oud-minister gedurende vele jaren met zaken te maken krijgen die onder zijn ministerschap op zijn departement en in het kabinet waar hij nu deel van uitmaakt, worden behandeld. "Dat is bezwaarlijk en eigenlijk natuurlijk onoverkomelijk." De Raad van State is de hoogste bestuursrechter van het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden