Bos: Eerlijker inkomensverdeling

den haag – - Wouter Bos wil de inkomensverdeling in Nederland weer prominent terug op de Nederlandse politieke agenda. De PvdA-leider zei dat gisteren in Amsterdam, waar hij de jaarlijkse Den Uyllezing uitsprak.

Van onze redactie politiek

De Den Uyllezing werd dit jaar voor de 21ste keer gehouden. Net als zijn voorganger Wim Kok, gebruikte Bos de lezing om te ideologie van de sociaal-democraten tegen het licht te houden. Kok kondigde in de jaren negentig aan de ’ideologische veren van de PvdA op te willen schudden’. Bos trachtte aan te geven waar de ideologie van de Derde Weg, waarvan ook Wim Kok door velen als een representant wordt beschouwd, heeft gefaald.

De Derde Weg (een term van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton) zocht een middenweg tussen de neoliberale verheerlijking van de markt en het traditionele geloof van sociaal-democraten in de kracht van de staat. Volgens Bos hebben denkers van de Derde Weg onderschat wat de effecten van globalisering en, in combinatie daarmee, de dynamiek van de markt, zouden zijn.

Bos wil die effecten de komende jaren vooral bestrijden. De Amerikaanse president Obama bewijst volgens Bos dat globalisering niet een onvermijdelijkheid is waar overheden geen invloed op uit kunnen oefenen. Bovendien bewijzen Scandinavische landen dat ook landen met een grote overheidssector welvaart kunnen creëren.

Bos wil daar twee grote lessen uit trekken. Het is volgens hem, anders dan met name onder Blair de Britse sociaal-democraten stelden, wel belangrijk concrete ongelijkheden te bestrijden. Hij wil daarom een extra bijdrage vragen van de allerhoogste inkomens.

Binnen het kabinet heeft Bos daarover een fors verschil van mening met premier Balkenende. De CDA-leider vindt dat alles onderzocht mag worden, maar een hoger tarief voor topinkomens wijst hij af.

De PvdA-leider wil ook de marktwerking in de publieke sector verminderen. Zonder een concreet beleidsterrein te noemen, constateerde Bos dat marktwerking en toezicht om de publieke belangen te borgen niet werken. Beter is het volgens hem de publieke belangen af te schermen van de markt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden