Bos: Albayrak heeft niets te vrezen

(Novum) - Staatssecretaris voor Vreemdelingenzaken Nebahat Albayrak (PvdA) heeft niets te vrezen van een eventuele aanklacht in Turkije. Dat heeft vicepremier Wouter Bos (PvdA) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad.

De Turkse advocaat Kemal Kerincsiz overweegt een strafklacht in te dienen tegen Albayrak. In het actualiteitenprogramma EénVandaag zei Kerincsiz dat Albayrak haar Turkse paspoort moet inleveren, omdat ze deel uitmaakt van een regering die de Armeense genocide veroordeelt. De raadsman beroept zich op artikel 301 van het Turkse wetboek van strafrecht, dat belediging van de Turkse identiteit strafbaar stelt.

Fractieleider Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie. Hij blijft bij zijn standpunt dat de Turkse nationaliteit van Albayrak een negatieve invloed kan hebben op haar functioneren als Nederlands staatssecretaris. Mocht het komen tot een aanklacht, dan moet Albayrak haar paspoort wat hem betreft opgeven. Tijdens het debat over de regeringsverklaring eiste Wilders dat ook al. Hij stelde toen de loyaliteit van de staatssecretaris ter discussie.

Bos denk dat Albayrak niets heeft te vrezen. Kerincsiz is omstreden in Turkije, verklaarde hij vrijdag na afloop van de ministerraad. "Alle eerdere aanklachten van de man zijn op niets uitgelopen." Kerincsiz diende eerder tevergeefs een aanklacht in tegen schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk.

De eventuele aanklacht toont volgens Bos de noodzaak aan van onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie. Het gewraakte wetsartikel vormt onderdeel van de gesprekken over een eventueel Turks lidmaatschap van de EU. Volgens de Europese Unie is het artikel in strijd met de vrijheid van meningsuiting.

Premier Jan Peter Balkenende (CDA) vindt de uitspraken van Kerincsiz illustratief voor de problemen waarmee het debat over de dubbele loyaliteit kampt. Volgens de premier trekt Wilders de loyaliteit van Albayrak aan Nederland in twijfel, maar Kerincsiz vindt Albayrak juist niet loyaal aan Turkije. "Dat is opmerkelijk", zei Balkenende tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Verder wilde de premier geen woorden aan de kwestie vuilmaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden