Borstvoeding in het café: moet dat kunnen of niet?

Maandagmiddag zaten ongeveer zevenhonderd vrouwen op een zonovergoten plein voor het stadhuis in Kopenhagen. Zij knoopten hun bloes open, haalden één borst uit de bh en legden hun baby aan de tepel. Met deze vrolijke borstvoedingsmanifestatie 'Free boobies voor babies' lieten ze zien dat ze voorstanders zijn van borstvoeden in cafés en restaurants.

De Deense Raad voor Gelijke Behandeling heeft namelijk onlangs vastgesteld dat eigenaren van horecagelegenheden borstvoedende vrouwen uit hun etablissement mogen weren, omdat dit aanstootgevend kan zijn voor andere klanten. Die beslissing wakkerde een oud debat aan: mogen moeders wel of niet de borst geven in cafés en restaurants?

"Het gaat niet om borsten, maar eigenlijk om poepluiers en kinderwagens die te veel plaats innemen", meent debatteur en blogger Ditte Okman. Zij doelt op incidenten met moeders die hun kind aan tafel verschonen of die urenlang blijven zitten op één café latte. Nieuwbakken Deense moeders gebruiken inderdaad grote wandelwagens - model zestiger jaren - die zoveel plaats innemen dat ze vaak buiten moeten blijven.

Daarnaast komen de vrouwen vaak in groepjes omdat ze zijn verenigd in zogenoemde moedergroepen die bestaan uit ongeveer zes vrouwen uit een zelfde buurt. Vroeger kwamen die moedergroepen thuis bijeen voor het uitwisselen van ervaringen. Tegenwoordig steeds vaker in het café. Zogende vrouwen zijn daarmee zichtbaarder geworden. Door het lange Deense bevallingsverlof van twaalf maanden kunnen ze ook langer doorgaan met borstvoeden. Van de vrouwen geeft 98 procent borstvoeding bij het verlaten van het ziekenhuis. Na vier maanden is dat nog 60 procent.

Vergeet de kinderwagens en poepluiers, zegt Lilian Bondo, voorzitter van de Deense nationale organisatie van verloskundigen. Volgens haar gaat het wél om borsten. "Dit debat is de uiterste consequentie van de geseksualiseerde samenleving, waar borsten alleen geassocieerd worden met alcoholische dranken en siliconenvullingen. Als een café-eigenaar het oké vindt om de fles te geven, maar geen borst, dan zitten we op een hellend vlak."

Een kleine linkse partij wil nu wettelijk vastleggen dat vrouwen de borst mogen geven in horecagelegenheden. De sociaal-liberale minister van gelijke behandeling Manu Sareen is zelf voorstander, maar vindt een wet te ver gaan. "Ik heb zelf drie kinderen en mijn vrouw heeft ze de borst gegeven. Ik herinner me niet dat we ooit ergens zijn weggestuurd. Maar als bepaalde restaurants het niet willen, dan is het enige dat ik kan zeggen: mijn geld krijgen ze niet."

De zogende moeders zijn niet op het plein voor het stadhuis van Kopenhagen blijven zitten. Via Facebook circuleert nu een populair haakpatroon voor een babymuts met een puntige tepel erop. Als de baby met die huidkleurige muts op ligt te drinken, lijkt het net alsof de vrouw een grote borst toont. Ook oudere vrouwen steunen de acties: met een huidkleurige sjaal met hangborsten eraan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden