Borstkankerremmer in Groot-Brittannië te duur bevonden

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Een veelbelovend geneesmiddel om borstkanker te helpen bestrijden is in Groot-Brittannië (voorlopig) van tafel geveegd omdat het 'te duur' is. Dat bericht de Britse nieuwssite The Guardian.

Door Redactie

Het middel everolimus werd vorig jaar in september nog bejubeld door verschillende experts op het gebied van borstkankerbestrijding. 'Het biedt een doeltreffend alternatief voor chemotherapie', zei professor Stephen Johnston van een Londens ziekenhuis erover. Ook Rachel Greig - een expert in het bestrijden van de ziekte - was opgetogen. Ze bestempelde het geneesmiddel als 'een van de grootste stappen vooruit' sinds vele jaren in de bestrijding van borstkanker.

Kosten-baten
Maar Andrew Dillon is vooralsnog minder enthousiast. De algemeen directeur van het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice) vindt dat de kosten van het middel te hoog zijn afgezet tegen de 'baten'.

Everolimus zou jaarlijks tot 8.000 Britse vrouwen kunnen helpen. Een jaarvoorraad kost echter 36.000 pond (42.326 euro), en dat vindt het instituut te duur. Een behandeling wordt pas door de Britse Nationale Gezondheidsdienst erkend als ze onder andere even goed of beter werkt dan de reeds erkende. En daar schiet het fel bejubelde geneesmiddel tekort.

Voorlopige beslissing
"Het is niet rendabel genoeg en bovendien onvoldoende bewezen dat everolimus de levensduur kan verlengen", staaft Dillon de voorlopige beslissing. De kans bestaat immers dat Nice het middel alsnog goedkeurt.

Rachel Greig noemt de beslissing 'een teleurstelling', omdat financiën aan de basis liggen. Ze hoopt intussen dat Nice en de fabrikanten van everolimus daar snel een oplossing voor zullen vinden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden