Borst en Tjeenk Willink minister van Staat

Els Borst Beeld anp
Els BorstBeeld anp

Het kabinet heeft Els Borst en Herman Tjeenk Willink vrijdag benoemd tot minister van Staat. Borst (D66) was minister van Volksgezondheid in Paars-1 en -II en vicepremier in Paars-II. Tjeenk Willink (PvdA) was jarenlang vicevoorzitter van de Raad van State en daarvoor voorzitter van de Eerste Kamer. Ze waren ook allebei informateur.

Els Borst is de tweede vrouw die minister van Staat wordt. Marga Klompé was in 1971 de eerste. Met de benoeming van Tjeenk Willink is net als bij zijn na-oorlogse ambtsvoorgangers (Beel, Ruppert en Scholten) een voormalig vice-president van de Raad van State benoemd tot minister van Staat.

Minister van Staat is een eretitel voor het leven. De titel wordt in uitzonderlijke gevallen verleend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op bestuurlijk gebied. Soms worden ze door kabinet of koningin ingeschakeld voor advies of speciale opdrachten.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Peter Kooijmans was in 2007 de laatste die - voor Borst en Tjeenk Willink - de titel kreeg. Andere ministers van Staat zijn: Hans van den Broek, Wim Kok, Jos van Kemenade, Frits Korthals Altes en Ruud Lubbers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden