Borst en Dupuis: vaccinatie is niet tegen Gods wil

Heleen Dupuis Beeld anp
Heleen DupuisBeeld anp

Opnieuw vragen politici aan reformatorische christenen om zich te laten inenten. Predikanten moeten gemeenteleden erop aanspreken als ze hun kind niet laten vaccineren, menen oud-minister van volksgezondheid Els Borst en VVD-senator, ethicus en theologe Heleen Dupuis.

In het AD stelt Borst vrijdag dat 'als alles de wil van God is, dan is de uitvinding van het vaccin dat ook'. Geestelijke leiders moeten gelovigen wat hen betreft 'bij de hand nemen'. Sommige reformatorische christenen beschouwen de prik die baby's op de leeftijd van 14 maanden krijgen als een inbreuk op Gods voorzienigheid. Het probleem zit hem in de preventie; streven naar genezing is wel toegestaan. De BMR-prik beschermt kinderen tegen bof, mazelen en rodehond.

De Gereformeerde Gemeenten, een van de grootste reformatorische kerkgenootschappen, wijst de suggestie van Borst en Dupuis van de hand. Tegenover Omroep Gelderland stelt voorzitter Van Eckeveld van de synode (landelijke vergadering) dat dit een persoonlijke beslissing is. 'Ik wil altijd met de mensen praten, de kwestie voorleggen, maar ik ga niet over geweten heersen.'

Aantal mazelenpatiënten stijgt
Het RIVM constateerde vorige maand dat er in de zogeheten biblebelt sprake is van een uitbraak van mazelen. Vorige week steeg het aantal patiënten dat zich had gemeld van 161 naar 230, inmiddels is er sprake van 321 gevallen. Woensdag werd bekend dat ook rodehond is opgedoken. Op een basisschool in het midden van het land zouden zeker 11 kinderen die ziekte hebben gehad.

Of rodehond zich ook verspreidt is nog niet bekend. De ziekte is minder besmettelijk dan mazelen, maar kan wel gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen. Zij lopen het risico dat hun kind geboorteafwijkingen krijgt. Het RIVM maakt zich daar overigens geen ernstige zorgen over: veel reformatorische vrouwen hebben al eens rodehond gehad en zijn immuun.

Schippers vindt weigeren 'persoonlijk onverstandig'
Minister Edith Schippers van volksgezondheid zei vorige week al dat ze het persoonlijk onverstandig vindt dat ouders vaccinaties weigeren. 'We leven in een vrij land en ouders kunnen dit doen bij de gratie van andere ouders die wel inenten', meent Schippers. 'Mazelen is geen onschuldige ziekte.' Schippers voelt niets voor het verplicht stellen van vaccinaties. Wel gaat het RIVM 12500 personen uitnodigen om zich alsnog te laten inenten. De PvdA vroeg Schippers vorige week om zo'n extra ronde.

In het Nederlands Dagblad stelde medicus Paul Mertens, die promoveerde op onderzoek naar uitbraken van infectieziekten, dat jeugdartsen de ouders 'actief moeten opzoeken'. Reformatorische christenen zijn niet de enige 'vaccinatieweigeraars' (het aantal 'weigerende' antroposofen is volgens sommigen zelfs hoger), maar vormen wel een kwetsbare groep omdat ze vaak dicht bij elkaar wonen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden