Borst en Deckers ruziën over échte vrouwen

Een showbizzrelletje van eigen bodem deze week: meninghebber Hugo Borst en oud-model Daphne Deckers vlogen elkaar in de haren. Oorzaak van het conflict: een column van Borst in de eenmalige glossy Miss Real. Een tijdschrift ’over échte vrouwen en échte schoonheid’, zonder gephotoshopte modellen met ’size zero’ en mét vrouwen ’zoals ze zijn’ – althans, zo zet uitgever Sanoma het ding in de markt.

Voormalig model Daphne Deckers heeft niet zoveel op met het heersende idee dat al die graatmagere modellen hun macrobiotische hapjes er zo snel mogelijk uitbraken, uit angst ook maar een half pond aan te komen. „In mijn tien jaar durende loopbaan als model heb ik nog nooit een collega ontmoet met een eetstoornis”, zei ze onlangs met droge ogen in een interview. Natuurlijk was het de schuld van de media. Die houden dit idee-fixe in stand, vindt Deckers.

Van deze opmerkingen hield Borst op zijn beurt zijn eten weer niet binnen: hij kreeg meteen een oprisping en klom in de pen. „Ja hoor, Daphne”, smaalde Borst in Miss Real. „Jezus Christus werd onbevlekt ontvangen, in de rooms-katholieke kerk bestaat geen seksueel misbruik en Paul de Leeuw doet het met vrouwen” – de metaforische vluchten van de AD-columnist kennen geen grenzen. Om er nog als persoonlijke noot aan toe te voegen: „Daphne, schaam je”.

Dat doet Deckers niet en ze kreeg bij ’RTL Boulevard’ steun van Leco van Zadelhoff. Die had in zijn carrière als visagist ook nooit een model met een eetstoornis meegemaakt. De flinterdunne meiden hebben nu eenmaal een ’bepaalde bouw’, waarmee ze voldoen aan het schoonheidsideaal, verklaarde Zadelhoff. Dat dit ideaal wandelend skelet heet, liet hij buiten beschouwing. Er volgde verdere verduidelijking: „Onder deze laag van professionele modellen zit een laag meiden die graag model willen zijn maar de bouw hiervoor niet hebben. Daar ontstaat het probleem, want zij hongeren zich wel uit om het ideaal te bereiken.”

Dit klinkt plausibel, maar een verdere uitdieping van de kwestie hoort kennelijk niet tot Zadelhoffs functie bij het programma: het luchtig aan elkaar kletsen van roddel en achterklap. Kort na het item over Borst en Deckers volgde de aankondiging van een nieuwe serie ’Benelux Next top model’, een programma dat Deckers presenteert. Dat dergelijke programma’s opgroeiende meisjes wel eens discutabele signalen kunnen geven, ging aan het volledige Boulevard-team voorbij. Het thema van de nieuwe serie is ’extreem’. „Extreem dun”, lachte Bridget Maasland, wier gevoel voor ironie in ieder geval niet te betwisten is. Jurylid Bastiaan van Schaik zette uiteen wat de kijkers kunnen verwachten: „De nieuwe modellen zijn prachtig, ze zijn naarder dan ever, zeiken elkaar compleet af en zitten elkaar alleen maar in de haren. Je schrikt soms van de woorden die zulke jonge meisjes zeggen.”

Het wordt aldus iets om naar uit te kijken. Dat het misschien voor de verandering leuk zou zijn een programma te maken met mensen die geen hongerdood hoeven te sterven om er mooi uit te zien en waarbij mensen het beste in elkaar naar boven halen, daar hebben we maar even niet over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden