Borsjtsj van eigen bieten! Zes Russische boycotrecepten

Borsjtsj van eigen bieten.Beeld thinkstock

Nu Rusland sancties heeft uitgevaardigd, zitten we in Nederland ineens met een hoop van onze eigen landbouwproducten opgescheept. Trouw helpt graag een handje mee met het wegwerken van de overschotten, en biedt, onder het motto 'Borsjtsj van eigen bieten!', Russische recepten aan die u zelf thuis klaar kunt maken. Want als de Russen onze tomaten niet inleggen, dan doen we het zelf wel. Voor elk van de meest getroffen ingrediënten vonden we een passend gerecht.

1. Ingelegde tomaten

Product: Tomaten

In Rusland worden veel groenten ingemaakt, om een voorraad voor de lange en koude winter te hebben. Bijkomend voordeel: snobs die de Hollandse tomaten te waterig en saai vinden, kunnen oneindig variëren met toegevoegde smaken en kruiden.

Ingrediënten
Flinke jam- of weckpotten (gesteriliseerd)
2 kilo tomaten (hoeven niet helemaal rijp te zijn)
1 liter water
70 gram zout
dille
knoflook
rode peper
mierikswortel(bladeren)
kersenbladeren
zwartebessenbladeren

Bereiding
Als u die laatste ingrediënten niet bij de hand hebt, is het ook niet erg, al maakt u natuurlijk wel veel indruk met zulke exotische ingrediënten. Bij inmaken geldt: bouw uw eigen smakenpalet. Bij inmaken op zijn Russisch geldt verder: gebruik zout. De precieze percentages zijn aan zeer veel discussie onderhevig, maar begin eens met 70 gram zout in een liter kokend water op te lossen. Leg op de bodem van de potten de helft van de kruiden en bladeren. Vul aan met tomaten, en leg de andere helft van de kruiden en bladeren bovenop. Vul het potje helemaal af met de afgekoelde zoutoplossing, en laat het twee dagen op kamertemperatuur staan. Bewaar het daarna op een koele plek.

Beeld thinkstock

2. Tomaten gevuld met kaas oftewel 'Pomidory Farsjierovannyje syrom'

Product: Kaas

Nederlandse kaashandelaren hebben het iets makkelijker dan hun collega's in de groente. Doordat kaas langer houdbaar is hebben exporteurs tijd om nieuwe kopers te zoeken voor de kazen die aanvankelijk voor Rusland bedoeld waren. Tot dusver merken de kaasboeren dus weinig van de boycot, maar in verhouding wordt kaas veel harder getroffen dan groente en fruit: van de totale kaasexport gaat 7 procent naar Rusland, maar van groente en fruit is dat maar één procent. Kortom: het kan geen kwaad om af en toe een extra pondje jong belegen in te slaan.

Ingrediënten
8 middelgrote tomaten
(let op: ook deze rode rakkers worden getroffen door de boycot, dus voel je vrij om het aantal te verdubbelen. Dat gaat dan ook op voor de rest van de ingrediënten).

300 gram geraspte kaas
2 gekookte eieren
4 el mayonaise
1 of 2 teentjes knoflook
zwarte peper
1 takje verse dille

Bereiding
Snijd de bovenkant van de tomaten en verwijder het binnenste. Hak de gekookte eieren en de dille zeer fijn. Pers de knoflook en roer dit met de eieren, de geraspte kaas, peper, mayonaise en de dille tot een smeuïge, egale massa. Vul de tomaten royaal met het kaasmengsel en serveer deze gekoeld.

Beeld thinkstock

3. Borsjtsj van eigen bieten

Product: bieten

Deze Russische bietensoep is niet alleen een lust voor oog en tong, maar ook een bron van voedingsstoffen. In Rusland heeft men de onnavolgbare gewoonte er een paar fijngeprakte hardgekookte eieren en sliertjes augurk bij te geven, maar dat is niet cruciaal.

Ingrediënten
1 ui, gehakt
2 teentjes knoflook, gehakt
500 gram bieten, geschild en gehakt
1 grote fris-zure appel, geschild en gehakt
2 stengels bleekselderij, gehakt
1 rode paprika, gehakt
125 gram champignons, gehakt
1 eetlepel olijfolie
1,8 liter rundvleesbouillon
2 theelepels komijnzaad
gedroogde tijm
1 groot laurierblad
2 eetlepels balsamicoazijn
zout en peper

Ter garnering:
2 dl zure room

Bereiding
Doe de ui, knoflook, bieten, appel, bleekselderij, rode paprika en champignons met de olie en 3 eetlepels bouillon in een grote pan. Leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten zachtjes stoven. Roer af en toe om.

Doe het komijnzaad erbij en kook 1 minuut mee, voeg dan de rest van de bouillon, tijm, laurierblad en balsamico toe, plus zout en peper naar smaak. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat de soep 30 minuten zachtjes koken.

Laat de soep afkoelen en pureer hem in een keukenmachine of met een staafmixer glad. Doe de soep terug in de pan en warm hem op. Garneer de soep voor het opdienen met wat zure room en serveer er een wodkaatje bij.

Beeld thinkstock

4. Russische vleesschotel

Product: Varkensvlees

Dit is hét verzoeningsgerecht van deze serie: Russische vleesschotel met, jawel, Hollandse jenever. De combinatie van het beste van twee werelden levert een overheerlijk gerecht op voor de grote eter.

Ingrediënten
4 ons varkensvlees, in reepjes gesneden
2 ons gesnipperde ui
2 potten bieten
2 ons schouderham, gesneden in blokjes
2 ons champignons, klein gesneden
boter
tomatenpuree
knoflook
yoghurt
dille
scheutje jenever

Bereiding
Bestrooi de reepjes vlees met paprikapoeder. Bak het vlees in boter voor ca. 4 minuten. Vervolgens de ham, champignons en uien mee bakken. Tot slot de tomatenpuree, ansjovis, de gekookte bieten, tomatenketchup en de knoflook bij het vlees voegen en even mee bakken.

Roer in een kommetje de yoghurt en de jonge jenever door elkaar en bak dit mengsel op het einde nog even mee. Als het gerecht klaar is, de dille erover strooien.

Beeld thinkstock

5. Boeuf Stroganoff

Product: Rundvlees

De Boeuf Stroganoff - vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov - is een bekend traditioneel Russisch gerecht. Het wordt gemaakt van rundvlees en opgediend met een pittige saus met champignons en paprika. Het recept is goed te combineren met rijst of pasta.

Ingrediënten
2 rode paprika's
2 uien
500 g champignons
4 tenen knoflook
1200 g magere runderlappen
75 g roomboter
2 el paprikapoeder
1 vleesbouillontablet
2 el peterselie
200 ml crème fraîche (beker à 200 ml)
50 ml wodka (slijter)

Bereiden
Snipper de uien, snijd de knoflook fijn, de rode paprika in blokjes en de champignons in partjes.

Bestrooi het vlees met zout en (versgemalen) peper. Verhit boter in een pan en bak het vlees bruin. Schep het vlees uit de pan en fruit de ui en de knoflook in het bakvet. Voeg de paprika en de champignons toe en bak 5 minuten mee. Doe het vlees terug in de pan en schep het paprikapoeder erdoor. Schenk water in de pan, verkruimel de bouillon breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en stoof het vlees in 1 tot 2 uur zachtjes gaar.

Snijd ondertussen de peterselie fijn. Neem de pan van het vuur en breng de stroganoff op smaak met wodka, crème fraîche, peterselie, zout en (versgemalen) peper naar smaak.

Een gerecht dat lijkt op de Boeuf StroganoffBeeld thinkstock

6. Charlotka van eigen appels

Product: appels

En als we door de Russische boycot toch nog wat appels overhebben, waarom dan niet afsluiten met een appeltaart? Maar natuurlijk wel op z'n Russisch. De Charlotka is een makkelijk te bereiden appelcake die zowel koud als warm geserveerd kan worden.

Ingrediënten
1 kilo zoetzure handappels
4 eieren
150 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gram tarwebloem
een mespunt zout
kaneel en poedersuiker

Voorbereiding
Maak een kruimeldeeg en leg die in de koelkast.

Bereiding

Stoof de appels met de suiker en kaneel. Plaats het grootste deel van het kruimeldeeg in de taartvorm. Zorg er wel voor dat er een handvol over is. Doe de appels in de taartvorm. Klop het eiwit van vier eieren op met poedersuiker. Giet dit mengsel over de appels. De rest van het deeg rasp je over het opgeklopte eiwit. Plaats het geheel in een voorverwarmde oven op 200 graden. Na 45 minuten is de taart klaar.

De Russische variant van de appeltaart ziet er iets anders uit. Maar het gaat om het idee.Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden