'Boris Tadic wint presidentsverkiezingen Servië'

(Novum/Ap) - De tweede en beslissende ronde van de Servische presidentsverkiezingen is zondag gewonnen door de huidige, westers-gezinde president Boris Tadic. Dat zegt een groep onafhankelijke waarnemers. De Servische groep, het Centrum voor Vrije Verkiezingen en Democratie, komt op basis van een eigen telling bij de stembureaus tot de conclusie dat Tadic 50.3 procent van de stemmen heeft gekregen en Nikolic 48.1 procent.

Een uur voor de sluiting van de stembureaus had ongeveer 64 procent van de 6,7 miljoen kiezers zijn stem uitgebracht, 6 procentpunten meer dan in dezelfde fase bij de eerste ronde van 20 januari. Toen bedroeg de opkomst uiteindelijk 61 procent.

Peilingen gaven vooraf aan dat het er erg om zou gaan spannen. Een lichte voorsprong van Tadic die sommige waarnemers meenden te ontwaren, was eigenlijk te miniem om rekening mee te houden. De uitslag is vooral belangrijk met oog op de aanstaande onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo en kan bepalen of Servië zijn koers naar aansluiting bij de rest van Europa al dan niet zal voortzetten. Nikolic heeft gezegd dat Servië zich van Europa moet afwenden als de EU Kosovo's onafhankelijkheidsverklaring steunt. Hij heeft ook opgeroepen tot nauwere banden met Rusland, dat Servië steunt in zijn wens Kosovo als provincie te behouden.

De eerste kiezers die hun stem kwamen uitbrengen in het centrum van Belgrado toonden zich bewust van het uitzonderlijke belang van deze verkiezingen. "We zien juist een beetje herstel, we moeten nu niet stoppen", zei Dusan Andjic, een 40-jarige jurist die op Tadic had gestemd. "Dit is echt een zaak van leven en dood." Ook aanhangers van Nikolic spraken van historische verkiezingen. "Als we hen niet tegenhouden geven ze Kosovo weg", zei de 51-jarige administratief medewerker Marko Stipcevic.

Zowel Tadic als Nikolic is tegen onafhankelijkheid voor Kosovo, maar Tadic heeft gebruik van geweld uitgesloten en zal ondanks een onafhankelijkheidsverklaring waarschijnlijk de blik op Europa en de VS blijven richten.

Tadic zei bij het uitbrengen van zijn stem hij 'groot optimisme' te hebben dat de bevolking zal kiezen voor vooruitgang en niet voor een terugkeer naar isolement. "Servië is zonder twijfel op weg naar volledig lidmaatschap van de Europese Unie en een beter leven", zei hij.

Nikolic zei ook te verwachten de verkiezingen te winnen. "Servië snakt naar verandering en ik ben klaar om die te laten gebeuren", zei hij. "Servië heeft nauwe banden met de Europese Unie en met Rusland, maar op dit moment staat Rusland Servië nader dan de EU."

Tijdens de oorlog in Kosovo van 1998-99, toen Slobodan Milosevic president van Joegslavië was, diende Nikolic als vice-premier van Servië. Momenteel is hij waarnemend leider van de ultranationalistische Servische Radicale Partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden