Boris: nu in kabinet, straks premier

Van links tot rechts weet Johnson kiezers te charmeren

Premier Cameron is voor het eerst samengekomen met zijn nieuwe regering. Na drie Labour-regeringen en een coalitiekabinet van de Conservatieven met de Liberal Democrats is er sinds 18 jaar weer een volledig conservatieve regering aan de macht in het Verenigd Koninkrijk.

En er zit één naam bij waar we veel van gaan horen de komende jaren: Boris Johnson. De huidige burgemeester van Londen begint als kabinetslid zonder ministersportefeuille, maar zou over vijf jaar weleens de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk kunnen zijn.

Boris. Je hoeft zijn voornaam maar te noemen of elke Brit weet over wie het gaat. Dat is bij David wel anders. De welbespraakte, excentrieke, humoristische en tegelijk ook warrige Londense burgemeester heeft met zijn benoeming als lid van de regering-Cameron II, weer een stap dichter bij zijn uiteindelijke doel gezet. Boris Johnson wil premier worden.

Fietshelm onder de arm, rugtas om en gehesen in een bepaald niet getailleerd pak. Als Boris Johnson met zijn rommelige blonde haardos en altijd wat onnozele blik zijn fiets parkeert in Downing Street, schieten alle camera's zijn kant op. Hij is een van de meest geliefde politici van het land. Van links tot rechts weet hij kiezers te charmeren, een unicum voor een conservatief politicus.

Dat hij geen ministerspost krijgt, komt omdat die niet is te combineren met het burgemeesterschap van de Britse hoofdstad. Maar hij woont wel alle kabinetszittingen bij en zal over elk belangrijk thema zijn mening geven.

Cameron moest wel. Hij weet maar al te goed dat zijn vroegere studiegenoot en vriend de ambitie heeft om uiteindelijk zelf op 10 Downing Street te gaan wonen. En aangezien Johnson onder de Britten een stuk populairder is dan de premier, kan hij hem er maar beter bij hebben in zijn kabinet.

Johnson, geboren in New York in een periode dat zijn ouders daar woonden, kwam in Engeland op de beroemde kostschool Eton terecht, waar hij voor het eerst kennismaakte met Cameron. Later kwamen ze elkaar weer in Oxford tegen, waar ze samen lid waren van de exclusieve Bullingdon Club, een zeer corporale studentenclub voor rijkeluisjongetjes, waarvan veel latere bewindslieden lid zijn geweest. Leden van de club stonden bekend om hun eigen uniform en ze betaalden na een heftige studentenavond de schade die ze hadden aangericht altijd in contanten om verder gedoe te voorkomen.

Hij begon zijn carrière als journalist. Eerst bij The Times, waar hij na het vervalsen van enkele citaten werd ontslagen. Vervolgens ging hij aan de slag bij de Daily Telegraph, waar hij nog wekelijks een column voor schrijft. Hij was begin jaren negentig correspondent in Brussel voor de conservatief gezinde krant en overspoelde de lezers met eurosceptische artikelen. Zijn verhalen werden gevroten op het Britse eiland. Margaret Thatcher noemde hem toen eens haar 'meest geliefde journalist'.

Hij won in 2008 vrij verrassend de Londense burgemeestersverkiezing van de zittende burgemeester Ken Livingstone. Als relatieve nieuwkomer in de politiek maakte hij zich meteen geliefd bij veel Londenaren. Hij verbood het drinken van alcohol in de metro en introduceerde het Londense witte fietsenplan: de Boris bikes. Ook was hij burgemeester tijdens de succesvolle Olympische Spelen in 2012.

Maar Johnson wil meer. Het burgemeesterschap van Londen gaf hem het zelfvertrouwen om door te stoten tot het hoogst haalbare. Iedereen, juist ook binnen zijn partij, weet dat hij premier wil worden. Door hem een stem te geven in de regering, hoopt Cameron het soms wat ongeleide projectiel enigszins te temmen.

De huidige premier heeft zijn voordeur al op een kier gezet voor Boris: Al voor de verkiezingen kondigde Cameron aan er na deze termijn mee op te houden. De kans is groot dat Johnson dan eerst de macht binnen de partij zal grijpen en vervolgens, als hij zo populair blijft, de macht over het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden