Boris Johnson wil meer tijd om de EU te verlaten

Beeld AFP

Boris Johnson adviseert het Verenigd Koninkrijk om tijd te rekken om een betere deal met Brussel te bereiken. Volgens Johnson heeft de EU er belang bij om de brexit zo onvoordelig mogelijk te laten zijn, zodat andere landen niet ook het idee krijgen dat ze uit de unie kunnen stappen.

“Als we dit goed aanpakken, dan zal deze regering als moedig de geschiedenis ingaan”, zei Johnson.

Voor de duidelijkheid: Johnson bedoelt met ‘goed’ niet de manier waarop premier May de EU wil verlaten. May wil wél het vrij verkeer van goederen met de EU handhaven, maar niet het vrij verkeer van personen en diensten. Van haar EU-plan, dat ‘Chequers’ heet naar het buitenhuis waar ze het bedacht, laat Johnson al maanden geen spaan heel. De EU overigens heeft het onlangs ook al afgewezen.

“Gooi Chequers in de vuilnisbak”, zegt Johnson steeds, ‘Chuck Chequers’. Het is een oneliner waarvan menig lid van de Conservatieve partij een button heeft opgespeld. Ook gisteren zei Johnson het weer. “De tijd is rijp om het goed aan te pakken.”

De speech van Johnson was op zichzelf al een flinke belevenis. De voormalige burgemeester van Londen heeft op dit moment geen politieke functie. Hij was tot juli van dit jaar minister van buitenlandse zaken, maar trok zich toen terug uit het kabinet van Theresa May omdat hij het met haar Chequers-plan niet eens was.

Vanwege zijn vertrek kan hij niet op het congres zelf speechen, maar wel in een zaaltje daarbuiten. De afgelopen maanden heeft hij in zijn zondagse column in The Times duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is te stoppen met zijn kritiek op May. Velen denken dat Johnson bedoelt dat hij het zelf beter zou doen. Mocht dat zo zijn, dan sprak hij dat gisteren nog niet uit.

Stout

Hoewel het zich in de marge afspeelde, was de belangstelling voor de speech van Johnson groot. Waren het niet zijn columns geweest die de partijleden nieuwsgierig hadden gemaakt, dan was het wel de foto die Johnson nog op dinsdagochtend had laten maken. Daarop rende hij door een haverveld. Men las het als een parodie op May, die onlangs zei dat ‘door een haverveld rennen’ het stoutste was dat ze als kind ooit deed. De Engelsen begrepen: de speech van Johnson zou stout zijn.

Dat was die inderdaad. Want Johnson zei dat de partijleden May niet moeten geloven.

“Geloof ze niet als ze zeggen dat er geen ander plan is, geen alternatief”, hield hij zijn gehoor van 1500 mensen voor. Volgens Johnson is het meest verkeerde aan het Chequers-plan dat het de Britten zou weerhouden van het maken van aparte handelsovereenkomsten. “Chequers is politiek vernederend”, vindt hij, “en dat weet Brussel.”

Verder vindt hij het een grondwettelijke gotspe en ‘niet waar we voor gestemd hebben’. “Het is gevaarlijk en onstabiel.”

Volgens Johnson is er nog voldoende tijd om ‘de elegante uitweg te kiezen waar dit land voor gestemd heeft’. Alles wat er wat hem betreft moet gebeuren, is een minder strikte implementatieperiode. Het Verenigd Koninkrijk zou per 29 maart de EU moeten verlaten. Dat zou betekenen dat er over twee weken al een akkoord moet liggen. 

Lees ook: Boris Johnson zaagt aan May’s stoelpoten
De voormalige minister en burgemeester van Londen belichaamt de verdeeldheid binnen de Conservatieve partij

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden