Boris Johnson: 'Verenigd Koninkrijk is en blijft deel van Europa'

Boris Johnson, hier kort na de uitslag van het referendum.Beeld reuters

De relatie tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk zal niet veel veranderen na een Brexit. Dat heeft Leave-kopstuk Boris Johnson gezegd in zijn eerste column in The Telegraph na het referendum. "Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat het VK een deel van Europa is en zal blijven."

Johnson reageert met zijn column pas voor de tweede keer op de uitslag van de Brexit. Zijn eerste speech hield hij vrijdag, tijdens een persconferentie van het Leave-kamp. Daarna trok hij zich het hele weekend terug en liet zich niet meer zien. Het leidde zelfs tot een hashtag op sociale media: #whereisboris.

Volgens Johnson blijven er ook na een Brexit nog genoeg samenwerkingsverbanden tussen Europa en het VK. "Kunst, wetenschap, universiteiten en milieuinstanties. (...) Het Britse volk kan blijven werken in Europa, leven, studeren, huizen kopen en zich ergens settelen. Er zal vrije handel blijven, en toegang tot de Europese markt. Het Verenigd Koninkrijk is en zal altijd een grote Europese macht blijven, door op hoog niveau meningen te geven en leiderschap te tonen op elk vlak, van buitenlandse politiek tot anti-terrorisme."

Geen haast
De uitlatingen van de voormalig burgemeester van Londen in zijn column zijn vergelijkbaar met de speech van vrijdag. Die was uiterst mat en hij benadrukte vooral dat het VK 'geen haast' moet hebben met het formeel aan de EU kenbaar maken dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil stappen. Als dat gebeurt, gaat er een onderhandelingsperiode in van maximaal twee jaar.

Volgens Johnson was niet de immigratiediscussie de trigger om voor Leave te kiezen, maar ging het om 'controle'. "Een gevoel dat de Britse democratie werd ondermijnd door het Europese systeem." Het is nu zaak om in een verdeeld land iedereen bij elkaar te houden, aldus de favoriet voor het premierschap. "We zijn onderdeel van een kleine meerderheid en we moeten alles doen om de Remainers te behouden. We moeten bruggen bouwen, want het is duidelijk dat er gevoelens zijn van verdriet en onzekerheid."

Johnson snapt dat er binnen het VK ook onvrede is, maar zegt dat er te veel wordt gekeken naar de negatieve kanten van het Brexit-besluit. Nu is er alle reden voor optimisme, aldus Johnson. "Het is tijd voor een vernieuwd Brittannië dat de hele wereld aan kan. Dit was een campagne met de kracht van een aardverschuiving, waarvan de lessen moeten worden geleerd door politici."

Osborne: tijd nemen
George Osborne, de minister van financiën, liet zich vandaag voor het eerst uit over de referendumuitslag. Hij zei dat de Britse regering de procedure voor het uittreden van de Europese Unie pas in werking moet stellen als zij een duidelijk beeld heeft van de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden