Boren naar schaliegas is veilig, verontwaardiging bij tegenstanders

In het Britse Balcombe wordt momenteel fel gedemonstreerd tegen schaliegas Beeld afp
In het Britse Balcombe wordt momenteel fel gedemonstreerd tegen schaliegasBeeld afp

Verbazing zal het niet gewekt hebben, verbijstering wel. Boren naar schaliegas kan zonder grote risico's, zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van economische zaken. Volgens RTL Nieuws wil het kabinet groen licht geven voor geplande proefboringen.

Het onderzoek naar de veiligheid en gevolgen voor het milieu waren nodig omdat de boormethode, fracking of kraken genoemd, omstreden is. Zo kunnen er bodemdalingen en methaanlekken optreden en bestaat het gevaar van vervuiling van het drinkwater. Drinkwaterbedrijf Vitens en diverse bierbrouwers in Duitsland keren zich daarom tegen de winning van schaliegas.

De discussie over het gas is sterk gepolariseerd. Bij voorbaat stond voor tegenstanders van het gas al vast dat het onderzoek de seinen op groen zou zetten. GroenLinks heeft dan ook weinig vertrouwen in de eindconclusie. De partij wil dat het kabinet vasthoudt aan het verbod op schaliegasboringen. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: "Als je er maar veel geld tegenaan gooit, kun je de risico's van schaliegasboringen beperken, maar de kans blijft bestaan dat het grondwater ernstig vervuild raakt. Boren naar conventioneel aardgas leidt nu al in Nederland tot aardbevingen."

Milieudefensie noemt het voorgenomen kabinetsbesluit roekeloos en gebaseerd op broddelwerk. De milieuorganisatie hoopt dat de PvdA in de Tweede Kamer de rug recht houdt. Volgens de beweging is het onderzoek uitgevoerd op basis van enkel buitenlandse literatuurstudies en kijkt niet naar de gevolgen bij boorlocaties in Nederland.

Het partijcongres van de PvdA bepaalde eerder dat de fractie niet mag instemmen met proefboringen naar schaliegas. Partijleider Diederik Samsom heeft gezegd dat hij het besluit opnieuw aan de leden zal voorleggen als de winning schoon en veilig kan.

Mocht de PvdA niet instemmen, dan kan de VVD rekenen op de steun van PVV en wellicht CDA en SP. De christendemocraten en socialisten zijn nooit tegen boringen geweest, mits de veiligheid niet in gevaar zou komen.Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden