Borealis-project: reis naar de longen van de wereld

Woud Journalist Jelle Brandt Corstius en fotograaf Jeroen Toirkens trekken vier jaar voor Trouw door de noordelijke bossen van de wereld, het 'boreale woud'. 'Hier zitten we weer, in een uithoek van de wereld.'

JENDA TERPSTRA en REDACTIE BINNENLAND

"De grootste vegetatiezone van de wereld is niet de Amazone, zoals veel mensen denken, maar het boreale woud", zegt journalist Jelle Brandt Corstius. "Het bestaat voornamelijk uit naaldbomen en ligt uitgestrekt over het noorden van Europa, Azië en Noord-Amerika. Als de Amazone de linkerlong van de wereld is, is het boreale gebied de rechterlong. Toch kent bijna niemand het en is het een voor een groot deel onbeschermd gebied."

Samen met fotograaf Jeroen Toirkens reist Brandt Corstius vier jaar lang voor Trouw naar bosgebieden in onder meer Noorwegen, Japan, Canada, Alaska en Siberië. Elk jaar twee reizen, waarbij ze steeds een week op één plek blijven, op zoek naar verhalen uit het woud. Welke mensen leven er? Hoe wonen ze, en hoe beïnvloedt het bos hun leven?

Ze werkten eerder samen. Toirkens: "Ik ken Jelle van toen hij correspondent in Rusland was. De Siberische bossen kenden we van het project Nomadslife, waarin we nomadenstammen op het noordelijk halfrond portretteerden. Op zoek naar een nieuw thema, kwamen we bij de bossen uit."

Brandt Corstius: "Het moest bij onze samenwerking passen, maar ook nieuw zijn. Onherbergzaam gebied kunnen we samen goed aan. Dat wisten we. Veel van de landen zijn nieuw voor ons. Bomen zijn deze keer onze leidraad, niet mensen. Ook de urgentie is nieuw: klimaatverandering is overal in deze bossen zichtbaar."

Zomaar in een bos gaan zitten heeft geen zin, hebben ze al ervaren. "Je moet een ingang hebben", zegt Brandt Corstius. "Want mensen die in het bos wonen zijn overal blijkbaar niet de meest toegankelijke types. Wat ik mooi vond in Noorwegen was de liefde voor hout. In de Pasvik-vallei waar het verhaal speelt, wonen nog beren. Het geeft een indruk hoe Noord-Europa er vroeger uitzag."

Ze houden allebei van ontberingen. Brandt Corstius: "Waarom zijn we niet project kokospalm gestart?' vroegen we onszelf laatst af. 'Hier zitten we weer, in een verre besneeuwde uithoek van de wereld.' Daar houden we kennelijk van." Toirkens: "Ons werk doen we allebei autonoom. We overleggen 's morgens welke invalshoek we nemen en bemoeien ons verder niet veel met elkaars werk."

Het volgende verhaal speelt in Japan waar we met wetenschappers het bos in gaan. Vooral op Alaska verheugen ze zich. Brandt Corstius: "Alaska wordt een wonderlijke reis, waarbij we een bus huren en net als de hoofdpersoon uit 'Into the Wild', Chris McCandless, een tijdje in de wildernis verblijven."

De Verdieping

Ooit weer slapen

Borealis-project

Het Borealis-project wordt financieel ondersteund door onder meer ASN Bank, Staatsbosbeheer en het Anchorage Museum in Alaska. Trouw is mediapartner. Ook u kunt het project sponsoren.

Meer informatie op

www.trouw.nl/borealis

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden