Borduurpatroon in kruissteek in de maak

Bij hoogtepunten in de Oranje-familiegeschiedenis horen altijd de nodige prullaria. De echte koningsgezinde Hollander drinkt zijn koffie nu eenmaal het liefst uit een Beatrix-inhuldigingsbeker met een theelepeltje waarop een regeringsjubileum van haar moeder Juliana wordt herdacht.

Willem-Alexander en Máxima moeten zich tot nu toe tevreden stellen met feestmutsen, buttons en T-shirts, maar als de trouwdag nadert, kunnnen we vast een borduurpatroon van het bruidspaar in kruissteek aanschaffen. Uiteindelijk verscheen er ook een gedenkbord in Delfts blauw ter ere van het huwelijk van Juliana en Bernhard en mochten oom Pieter en tante Margriet zich vereerd voelen met een melkfles waarop hun beeltenis prijkte.

Behalve de nodige Oranje-prullaria verschijnen er ook altijd boeken om stil te staan bij belangrijke Oranje-gebeurtenissen. De ware liefhebber kan er kasten mee vullen. Het eerste echte boek ter ere van de naderende bruiloft is er nu ook: 'Het aanzien van Willem-Alexander'. Anders dan de titel doet vermoeden, is dit niet een publicatie waarin verschillende stilisten ingaan op de verschijning van onze kroonprins. Het is een boek in de serie die normaal gesproken het aanzien van het afgelopen jaar vastlegt, vandaar die titel.

De levensloop van de kroonprins wordt tot in de kleinste details beschreven en heeft een hoog 'wist-u-dat'-gehalte: In Huis ten Bosch speelden Willem-Alexander en zijn broertjes een paar keer in de atoomvrije schuilkelder, maar dat werd ze al snel verboden. Toen het elfjarige prinsje in 1978 het defilé op Soestdijk verziekte door met elastiekjes te schieten, vroeg de pers zich af of Beatrix haar kinderen misschien een té vrije opvoeding gaf. Dat kun je je thans toch ook niet meer voorstellen.

Natuurlijk is er ook aandacht voor de recentere rellen in hoofdstukken als: 'De hossende kroonprins', 'Jacht op de jager' en 'IOC-lidmaatschap veroorzaakt tumult'. Met de verlovingsrel is na 152 pagina's de koek op, maar: 'Over de verlovingstijd en het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima zal kort na de bruiloft eveneens een 'Aanzien' verschijnen'. Oranjeliefhebbers kunnen maar beter alvast een boekenplank uitruimen. Misschien is er dan ook nog plek voor de Privé-special 'Triomf van de liefde', te koop in de beter gesorteerde kiosk. Daarin staan alle foto's die tot nu toe van het paar zijn gemaakt, voorzien van suikerzoete teksten als: 'Wat een prachtvrouw!' en 'Alleen oog voor elkaar'. Nederlandse couturiers hebben alvast een ontwerpje gemaakt voor de trouwjurk. Sheila de Vries schetste een 'majestueuze rok met een manteleffect'. Dat kleedt namelijk lekker af. Al gaat Sheila ervan uit dat Máxima nog wel wat kilootjes kwijtraakt. Van de zenuwen. ,,Nu zou ze een bruidje maat 42 zijn, maar uiteindelijk wordt het maatje 40, denk ik. Diana werd van de stress zelfs ongelooflijk mager.'' Tja, prinses Diana voelde zich op haar trouwdag ook een schaap dat naar de slachtbank werd gesleurd. Maar goed, de vraag brandt natuurlijk op ieders lippen: wordt Máxima de nieuwe Diana? Volgens Privé niet. Het leeftijdsverschil tussen Máxima en Willem-Alexander is niet zo groot als tussen Charles en Di en bovendien heeft het Hollandse stel een hoop gezamenlijk interesses als skiën en vissen, maar ook een borrel en een sigaretje. Natuurlijk wordt Máxima wel de 'glamourkoningin' die Diana was, zeker als ze luistert naar couturier Edgar Vos. Die liet al eerder weten dat hij Máxima's kledingsmaak nét niet goed vond. Maar: ,,Ze wil wel, dat kun je zien, maar ze mist de durf.'' Hij pleit voor 'tweedelige tailleurtjes met een gladde rok net op of onder de knie' en vindt ook dat ze een paar kilo moet afvallen.

Ja, als dat zo doorgaat krijgen we inderdaad onze eigen Diana, compleet met eetstoornissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden