Bordpapieren Trudeau mag niet meer worden gebruikt

Ook bezoekers van muziekfestival SXSW konden vorige week poseren met de Trudeau-pop. Beeld Twitter/Adam Jiwa
Ook bezoekers van muziekfestival SXSW konden vorige week poseren met de Trudeau-pop.Beeld Twitter/Adam Jiwa

Hij was zakelijk en tegelijk stoer. Een echte leider, maar ook benaderbaar. En wat vooral opviel: hij was van karton. Maar de bordpapieren versie van Justin Trudeau mag voorlopig niet meer gebruikt worden door Canadese diplomaten.

Jan Kruidhof

Op verschillende Canadese evenementen in de Verenigde Staten konden bezoekers de afgelopen tijd op de foto met een levensgrote kartonnen versie van de Canadese premier. Op muziekfestival SXSW in Texas, op een autobeurs, op de Canadese ambassade: overal kreeg Trudeau knuffels, zoenen of een drankje. En hij bleef maar indringend en zelfverzekerd kijken.

De pret is inmiddels voorbij, want Global Affairs Canada, de overheidstak die de buitenlandse relaties overziet, heeft diplomaten gevraagd geen gebruik meer te maken van de poppen. Een reden wil het agentschap niet geven, maar het zou wel eens mee te maken kunnen hebben met klachten vanuit de Conservatieve Partij.

Façade

De Conservatieven waren er door de wet openbaarheid bestuur achter gekomen dat de ambassade in Washington voor 147 dollar en 79 cent (inclusief verzendkosten) een Trudeau-pop had besteld. Verschillende medewerkers vonden het een goede grap die gegarandeerd mooie selfies op zou leveren, blijkt uit vrijgekomen e-mails. Anderen twijfelden nog: “Het lijkt niet echt passend bij een premier”. Maar toen bleek dat de Amerikaanse ambassade in de Canadese hoofdstad Ottowa een kartonnen Obama-pop had, gaf dat de doorslag: de kartonnen Trudeau werd besteld.

De Conservatieven konden er niet om lachen. Canada staat voor veel meer dan alleen de premier, zei de woordvoerder van de partij, die tegen de BBC nog even uithaalde naar Trudeau: “Een levensgrote, tweedimensionale uitsnede is misschien wel een perfecte metafoor voor alles dat Justin Trudeau voorstelt”, zei John Brassard tegen de Canadese omroep CBC. “Je ziet de oppervlakkige façade, maar er is maar heel weinig diepte of inhoud te bekennen.”

Trudeaufans kunnen zich troosten met de Trudeau-uitknippop die New York Magazine in 2015 maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden