Borden

Ha, eindelijk een gratis advies om op de goede partij te stemmen, dacht ik toen ik vanochtend de brievenbus leegde. De woorden riepen me immers toe: 'Het is maar goed dat niet iedereen alles voor zoete koek aanneemt'.

ROB SCHOUTEN

Typisch de slogan van een politieke partij die wat anders wil. Maar bij nadere bestudering bleek het een foldertje van Scientology te zijn dat me wilde aansporen mezelf te kennen, mijn eigen mogelijkheden te ontdekken, zelf na te denken, kortom precies alles te doen waar het in de politiek niet om gaat. Het wil nog niet erg vlotten met de verkiezingscampagne, krijg ik de indruk. Maar de verkiezingsborden staan er al. Die dingen doen telkens weer krakkemikkig en prehistorisch aan, alsof men er een middeleeuwse timmerman voor heeft ingehuurd, terwijl rondom glanzende reclameboodschappen ons vanuit hypermoderne zuilen en verlichte billboards toespreken of via ingenieus draaiende lamellen onze aandacht trekken.

Die ontroerende ruwhouten palen met hun eenvoudige betimmering moeten ons er geloof ik van overtuigen dat de politiek niet meedoet met de gestroomlijnde waan van de dag, maar om wat eeuwiger, tijdelozer emoties draait. De aanplakbiljetten hangen er vrijelijk in weer en wind wat het ook iets authentieks geeft, er lopen straks flinke scheuren doorheen, ze worden niet weggehaald door een mannetje van de stadsdienst maar ze zullen vergaan, zoals rottend onkruid. Ik had alle gelegenheid om deze uiting van de verkiezingen te bestuderen omdat de borden er al wel staan maar nog nauwelijks behangen zijn. Dat wil zeggen, het Russische Staatscircus hangt er en Domino's pizzabezorgdienst, maar de politieke partijen laten het nog een beetje afweten. Het is als een feestje, waarop de onbelangrijkste gasten het eerst komen en de grote heren zich pas later verwaardigen. Het door mij bestudeerde bord was door drie partijen in beslag genomen die voorlopig vrij spel hebben. Van het AOV-Unie 55+ had ik gehoord, maar deze partij valt wegens generatieverschillen buiten mijn directeideologie. Daar moet je dan maar duidelijk in zijn. Ik stem als veertiger niet op algemene ouderen, zoals ik ook niet verwacht dat ouderen op onrustige jongerenpartijen stemmen.

De twee andere plakkers waren mij volstrekt onbekend. Het NCVN roept 'Geen egoïsme maar socialisme', wat mogelijk net nog binnen mijn rekkelijkheid ter linkerzijde past, ware het niet dat je tegenwoordig bij uitgesproken socialisme direct een afsplitsing van de Socialistische Partij vermoedt, zoiets als Binding Rechts ooit maar dan aan de andere kant. En NCVN, dat klinkt toch wel erg illusieloos en ruikt bovendien te veel naar NVSH of NCRV. Ik weet dat je niet op zulke bijzaken mag letten maar juist voor een onaanzienlijke partij lijkt het me raadzaam met een aansprekende naam te komen. De lijsttrekker daarentegen luistert naar de onwaarschijnlijke pretnaam Engel Modderman; daar moeten we het dan maar mee doen. De tweede nieuwkomer heet de Natuurwetpartij. Ook een naam waar ik m'n twijfels bij heb. Ik neem niet aan dat deze politieke denkers zich voorgenomen hebben fysische wetten uit te dragen, dus zal het wel om existentiële beginselen gaan. Maar met natuurwetten, zoals dat een leeuw gnoes eet, is het in de politiek uitkijken geblazen. Een beetje sociaal contact en beschaving mag er wat mij betreft wel bij. Maar misschien vergis ik me en betreft het hier gewoon een groene splinter met een ongelukkige naam. Ik zie de mailing met belangstelling tegemoet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden