Boosheid over voordracht Fortuyn

DEN HAAG - Het bestuur van Leefbaar Nederland adviseert het partijcongres in november Pim Fortuyn aan te wijzen als lijsttrekker.

Dat maakte Leefbaar-Nederlandvoorzitter Jan Nagel gisteren bekend. Onder de overige kandidaat-lijsttrekkers leidde het 'voorbarige' en 'ondemocratische' stemadvies tot grote onrust.

Bij de partij, die in mei volgend jaar voor het eerst aan de kamerverkiezingen meedoet, meldden zich 21 kandidaten aan voor het lijsttrekkerschap. ,,Dat is zo'n oerwoud van kandidaten'', aldus Nagel, dat het bestuur besloten heeft tot het geven van een stemadvies. ,,Maar het congres beslist volgende maand wie het wordt.''

Dat congres zou wel eens iets heel anders kunnen beslissen, vermoedt een verbolgen Amsterdamse hoogleraar interculturele communicatie David Pinto, tevens kandidaat-lijsttrekker voor Leefbaar Nederland: ,,Er is volgens mij heel weinig kans dat Fortuyn erdoor komt. De leden van Leefbaar Nederland zijn mondig, ze laten zich niet zomaar iets voorschrijven door het bestuur.''

Andere kandidaat-lijsttrekkers zullen zich niet zonder slag of stoot gewonnen geven. Ze troffen gisteren al voorbereidingen om elkaar snel te ontmoeten. Pinto: ,,Ze verwachtten dat er een open, transparante verkiezing zou komen, niet dat één kandidaat naar voren zou worden geschoven. Het bestaansrecht van Leefbaar Nederland is nu juist dat de leden het voor het zeggen hebben.''

Het bestuur zegt wel zich erbij neer te leggen als een andere kandidaat een meerderheid verwerft, maar verwacht niet dat iemand anders Fortuyn verslaat. Fortuyn heeft volgens oud-PvdA'er Nagel een 'ongelofelijke brede kennis, is een intellectueel en als debater doet hij voor niemand onder'.

,,Hij mag als lijsttrekker in ieder geval niet meer zeggen dat Nederland vol is. Dat is een verbetering'', reageert Pinto zuinig. Toch sloot hijzelf vorige maand nog een duo-lijsttrekkerschap met Fortuyn niet uit. ,,Dat wilde Fortuyn niet'', zegt hij nu. Wel meldde zich inmiddels een andere kandidaat voor zo'n duo-schap met Pinto: de Rotterdamse politicus Manuel Kneepkens, die zich kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap om een 'dreigende machtsgreep' van Fortuyn te voorkomen.

,,Ik ga er nog steeds vanuit dat dit op het congres ter stemming wordt gebracht. En als het congres hier nee tegen zegt, zal Kneepkens zich terugtrekken ten gunste van mij'', aldus Pinto. Kneepkens zelf is ziek en kon daarom gisteravond niet reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden