Boomsma, Trooster der Bedroefden

Er is nu iets op tv, hoe zal ik het zeggen, nou ja, iets waar je je licht ongemakkelijk bij voelt. Anders gezegd: je zit een half uur lang met schaamrood op de kaken en gekromde tenen 'NEE, NEE, NEE!' te schreeuwen. 'Jeuk' heet het Vara-ding, en als ik de persberichten van die omroep mag geloven, is mijn reactie geheel zoals bedoeld: van plaatsvervangende schaamte jeuk krijgen van 'Jeuk'. Nou, dat is aardig gelukt.

Zoals deze week, toen Thomas Acda - samen met Peter Heerschop en Jelka van Houten hoofdrolspeler - zijn tv-vader aan het ontbijt moest aanhoren over orale seks in een pornofilm. "Kun je een vrouw zoeken die dat bij mij wil doen?" vroeg pa. "Daar ga ik eens heel hard over nadenken", reageerde Thomas. Korte tijd later leverde hij pa af bij een bordeel, en ging zelf snel weer naar buiten. Precies op dat moment kwam Jacqueline voorbij, een bekende van Thomas. Waarop Thomas zich gedwongen voelde uit te leggen dat het om zijn vader ging. Enfin, je zakt als kijker door de grond.

Je kunt natuurlijk ook níet kijken, en je tijd besteden aan 'Hij is een zij'. Arie Boomsma volgt in deze nieuwe KRO-serie mensen die zich laten ombouwen. Na geknakte scholieren, kasthomo's en stotteraars is het nu tijd voor transgenders. Waarmee Boomsma zich met recht Trooster der Bedroefden mag noemen. Bij zijn voormalige werkgever EO legde hij uit hoe troost in elkaar zit. "Het heeft niets te maken met dingen oplossen", sprak hij tot Knevel en Van den Brink, "maar veel meer met er zijn voor iemand. Het gaat ook niet om waarheid. Kijk, als die lamp op jouw hoofd valt", zei hij wijzend boven Van den Brinks hoofd, "en jouw brein ligt hier op tafel, dan zeg ik tóch: Tijs, het komt goed met je."

De lamp bleef hangen en iedereen haalde zonder hersenletsel het einde van de uitzending. Gek genoeg repten Knevel en Van den Brink met geen woord over 'Hij is een zij' - een brug te ver voor de EO? - terwijl dat toch een uniek programma is. Niet eerder zagen we zulke jonge mensen die van geslacht willen veranderen.

Michiel van Erp toonde in 2012 zijn indrukwekkende 'I am a woman now', maar daarin ging het om vier transseksuele vrouwen op leeftijd. Bovendien waren het een soort übervrouwen, terwijl in 'Hij is een zij' Bo (17) zich weliswaar mooi opmaakt, maar niet hoger gehakt is dan voor een dame noodzakelijk.

De jonge generatie transgenders lijkt wat gewoner, wat onopvallender dan de oude. Maar wat hetzelfde is gebleven, is de pijn van vóór de ingreep. "Ik voelde me als meisje altijd ongelukkig. Ik krijg het woord ongesteld bijna niet meer uit m'n strot", vertelde Arjon aan de vooravond van z'n definitieve operatie. "Je krijgt dus een penis?" vroeg Boomsma ten overvloede. "Ja, uit m'n bovenbeen", antwoordde Arjon, en de camera zoemde in op dat lichaamsdeel. We zagen een stevige rechthoek, alsof Arjon de portemonnee van een ambulant verkoper onder z'n huid had. "Hoe groot wordt-ie?" vroeg Boomsma belangstellend. "Dertien centimeter", wist Arjon. "Dat bepaalt de chirurg. Je kunt niet zeggen: doe mij er maar één van 25 centimeter." Boomsma knikte instemmend alsof hij direct begreep dat echte troost hem niet zit in een centimetertje meer of minder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden