Boompjes trekken en maaien op de jaarlijkse natuurwerkdag

VAN ONZE REDACTIE GROEN

De natuur floreert als er af en toe flink in wordt gehakt en gesnoeid. Komende zaterdag is het weer de jaarlijkse Natuurwerkdag. Overal in het land, op zeker vierhonderd plekken, kunnen mensen komen helpen met kleinschalig onderhoudswerk zoals wilgen knotten, poelen schoonmaken of bermen maaien. Ook kinderen mogen de handen uit de mouwen steken.

De natuurwerkdag wordt al voor de elfde keer gehouden. Vorig jaar waren er maar liefst 12.000 deelnemers. Organisaties als IVN, Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen zorgen niet alleen voor gereedschappen, maar schenken ook koffie of soep.

Een greep uit het aanbod: In het Noord-Hollandse Padlandbos, bij Venhuizen, moeten dit jaar populieren en wilgen geknot, en is het bloemrijke grasland toe aan een maaibeurt. In het Friese Elsloo, op de grens met Drenthe wordt herstelwerk verricht aan zogenaamde landweren, dat zijn oude, kilometers lange verdedigingswerken. Op deze aarden wallen horen dichte en stekelige planten en bomen te staan, maar dat struikgewas moet wel worden uitgedund, zodat er ook jonge struiken kunnen groeien.

Net buiten Leiden, in het autovrije Polderpark Cronesteyn, moet volgend jaar een ecologische gemeenschapsgroentetuin verrijzen. Voordat het stuk park geschikt is om groenten op te telen, wil de organisatie een prieel van aan elkaar gegroeide wilgen verplaatsen.

Een voormalig recreatieterrein bij het Limburgse Landgraaf wordt omgevormd tot natuurbelevingsgebied. Dat betekent voor zaterdag: takkenbossen stapelen, kleine boompjes verwijderen en paden vrijmaken. In de ecozone tussen Aamsveen en landgoed Hooge Boekel, boven Enschede wordt het komende weekeinde gewerkt om de heide open te houden. Ook hier gaan jonge bomen uit de grond. Hetzelfde geldt voor de heide bij Son, Noord-Brabant. Omdat in dit geval nogal prikkelige vliegdennen moeten worden uitgerukt, adviseert de IVN werkhandschoenen mee te nemen.

Op www.natuurwerkdag.nl staan alle activiteiten bij elkaar, inclusief adressen om je aan te melden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden