Boompje groot, zonnestroom in de sloot

De twee bomen links houden steeds meer van de middagzon tegen.

Zonnepanelen moet je niet in de schaduw van bomen zetten: kost je behoorlijk wat aan gemiste stroom. Maar wat als bomen boven je al jaren stroom producerende panelen uitgroeien?

Boompje groot, plantertje dood, zo luidt een oude volkswijsheid. Maar helaas, zoals met wel meer oude wijsheid, is ook deze achterhaald. Bomen groeien soms veel sneller, zoals Ferdinand Bronner in Egmond aan den Hoef tot zijn spijt pal voor zijn voordeur moet constateren.

Bronner is een zonnestroomman van het eerste uur. In ieder geval voor Nederlandse begrippen. In 2002 legde hij 16 zonnepanelen op het dak van zijn huis, en nog eens 4 op zijn schuur. Al tien jaar produceren die mooie groene stroom.
Sinds een jaar of zes doen ze dat echter niet allemaal meer voor de volle 100 procent. De zestien panelen liggen op een schuin dak dat op het zuidwesten is georiënteerd. Toen Bronner ze daar neerlegde, stonden voor zijn huis twee bomen die nog niet tot de dakgoot reikten. Maar ja, de bomen bleven niet klein, en gaandeweg begonnen ze toch wat schaduw te werpen op de panelen. En dat werd merkbaar aan de stroomopbrengst.

De bomen zijn van de gemeente. Dus belde Bronner, en schreef Bronner een brief, en sprak nog eens met een ambtenaar. Het mocht niet baten. De gemeente vond dat de bomen niet getopt mochten worden.
Nu, weer een paar jaar later, begint er al in augustus schaduw op de panelen te vallen. Totdat de bomen in november hun blad verliezen, scheelt dat dus zo'n vier maanden elke middag stroom.

Bergen, de gemeente waar Egmond toe behoort, heeft tegenwoordig een college met een gedreven GroenLinks-wethouder, verantwoordelijk voor onder meer Natuur en milieu. Die wil niets liever dan dat Bergen helemaal energieneutraal wordt. Hoe meer zonnepanelen er op daken verschijnen, hoe beter.
Dus heb ik maar eens met de gemeente gebeld om te vragen of er toch niet wat gesnoeid mag worden voor de deur bij Bronner. Maar helaas: de wethouder verantwoordelijk voor de groenvoorziening is van VVD-huize. En of dat er nou iets mee te maken heeft, ik weet het niet, maar de VVD-wethouder vindt dat gemeentelijke bomen nog altijd niet teruggesnoeid mogen worden ten behoeve van zonnepanelen.

"Het kost veel moeite en geld om bomen te laten groeien", aldus een woordvoerster van Bergen. "Dan ga je bomen dus niet zo maar toppen." In de straat bij Bronner staan nog meer bomen, van een andere soort, en allemaal kleiner. Ook dat kan de gemeente niet vermurwen. Het 'bomenbeleid' laat geen gemarchandeer toe in verband met zonnepanelen.
Er gloort een heel klein sprankje hoop voor Bronner. "Het nu geldende beleid is al lang geleden geschreven", weet de woordvoerster. "Er komt een nieuw bomenbeleid, dat moet nog dit jaar klaar zijn." Staat het woord zonnepaneel daar al in? "Nee, dat niet. Maar misschien dat er nu iemand op het idee komt..."

Het Egmonds-Bergense probleem zal bepaald niet uniek zijn. Wellicht dat er al gemeenten zijn die Bergen goeie tips kunnen geven?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden