Booming Ivoorkust wil rust

Verloop eerste stembusgang na de burgeroorlog grootste test voor zittende president

SEADA NOURHUSSEN

De uitslag van de stembusgang in Ivoorkust zondag lijkt een uitgemaakte zaak: president Alassane Dramane Ouattara wordt herkozen. Er zijn acht kandidaten in de race, maar de grootste stad Abidjan hangt vol met verkiezingsposters van 'Ado', Ouattara's koosnaam. Het gaat namelijk erg goed sinds econoom en oud-IMF-leidinggevende Ado in 2011 aan de macht kwam.

Daar was wel een burgeroorlog aan voorafgegaan omdat ex-president Laurent Gbagbo weigerde zijn nederlaag te accepteren. In de strijd tussen Gbagbo's privéleger van jongeren en troepen die loyaal waren aan Ouattara vielen zo'n drieduizend doden. Tienduizenden mensen raakten ontheemd of vluchtten naar buurlanden. Nog altijd zitten er volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties ruim 70.000 Ivorianen in het buitenland.

Met hulp van Frankrijk werd Gbagbo uiteindelijk uit de bunker onder zijn paleis gehaald. Een arrestatiebevel wegens oorlogsmisdaden van het Internationaal Strafhof volgde. Gbagbo ging in de cel in Scheveningen - zijn proces start volgende maand - en liet een ontwricht land achter.

Onder Gbagbo raakte Ivoorkust etnisch en politiek verdeeld in een ontwikkeld zuiden en een gemarginaliseerd noorden. Na het verkiezingsgeweld van 2011 was ook commercieel centrum Abidjan in een spookstad veranderd. De handel in de havens lag stil, schulden konden niet meer worden betaald, de economie stortte in.

Onder de 73-jarige Ado is Ivoorkust het regionaal succesverhaal, dat het in de decennia voor Gbagbo was. Terwijl buren zuchten onder gedaalde grondstofprijzen, kent Ivoorkust al drie jaar een gemiddelde groei van ruim 9 procent.

De groei in de van oudsher belangrijkste sector, de cacao, was in 2013 niet spectaculair; iets meer dan een procent. Maar Ivoorkust heeft India inmiddels ingehaald als 's wereld grootste exporteur van cashewnoten. Ook andere exportproducten zoals rubber (7,8 procent) en goud (15 procent) schoten in 2013 omhoog. Franse bedrijven willen weer volop investeren, zoals boeken- en elektronicaketen Fnac en supermarktketens Carrefour en Casino.

Jonge en hoogopgeleide Ivorianen uit de diaspora keren terug om gebruik te maken van de investeringsfondsen van Ouattara, die miljoenen heeft vrijgemaakt voor grote projecten voor energie en infrastructuur.

Maar zoals overal in Afrika zijn algemene groeicijfers geen weerspiegeling van hoe met de burgers gaat. Ado's grootschalige benadering zorgt niet voor banen voor de gewone Ivoriaan, is de kritiek van zijn belangrijkste rivaal Affi N'Guessan (61). Deze leider van Gbagbo's partij zegt dat Ouattara niet aan 'inclusieve groei' denkt: "We moeten banen creëren, de hoge kosten van levensonderhoud verlagen en armoede bestrijden. Door de armoede waren zoveel jongeren tijdens de burgeroorlog betrokken bij het destabiliseren van hun eigen land."

Dat die boodschap komt van Gbagbo's ex-premier is nogal ironisch. Maar er is onvrede onder de grote groep armen die uit hun sloppenwijken worden verjaagd voor bijvoorbeeld de aanleg van een snelweg.

Ouattara beweert dat hij 2 miljoen banen heeft gecreëerd en de landbouwsector heeft verbeterd. Cacaoboeren zouden nu 40 procent meer verdienen en infrastructurele verbeteringen zullen volgens hem buitenlandse investeerders aantrekken. Voor hen zijn de verkiezingen cruciaal: hoe rustiger, hoe meer vertrouwen in een florerend Ivoorkust.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden