Boom kan ook onder druk presteren

Lars Boom prolongeerde in Sint-Michielsgestel zijn nationale titel veldrijden. Het snelle parcours bracht hem nog bijna in verlegenheid.

Geert Langendorff

Met gemengde gevoelens keek Richard Groenendaal terug op het NK veldrijden in zijn woonplaats Sint-Michielsgestel, waar hij als derde eindigde achter Lars Boom en Thijs Al. Hoewel de routinier (36) oprecht blij was met de bronzen medaille, kon hij een gevoel van melancholie niet onderdrukken. Groenendaal zag de nationale titelstrijd in het Brabantse dorp als een uitgelezen kans om in de herfst van zijn carrière nog één keer te schitteren.

„Ik moest het proberen”, verzuchtte hij na afloop. „Mijn sterke punten kon ik benutten op het technische gedeelte van het parcours. Daarom sneed ik als een bezetene de bochten aan, in de hoop dat de concurrentie viel of tegen een paaltje klapte. Op de rechte stukken maakte ik geen kans tegen Lars Boom, die verschrikkelijk hard kan fietsen. Die jongen is niet voor niets wereldkampioen tijdrijden bij de beloften.”

Groenendaal, op zijn best onder barre omstandigheden, had geen baat bij deze tactiek. Daarvoor lag landgoed Ruwenberg er te goed bij. Het uitblijven van hevige regenval voorkwam glijpartijen en lekke banden. De hindernissen brachten hem ook geen voordeel. Het kronkelpad langs een rij bomen, een zandbak en enkele houten balken maakten de concurrentie niet zenuwachtig. Reliëf, afgezien van een kunstmatige brug, was afwezig.

„Alles moest meezitten”, sprak Groenendaal gelaten. „Dat geluk had ik niet.” Hij denkt niet in de nabije toekomst nog een kans te krijgen. De meervoudig nationaal kampioen voelt de krachten langzaam wegvloeien uit zijn benen. „Ik weet al een tijdje dat het beste er bij mij vanaf is”, klonk het somber. „Dat heb ik geaccepteerd. Af en toe kan ik mijn talent nog aanwenden. Dit seizoen, de laatste weken in het bijzonder, loopt het toevallig lekker. Als ik in 2009 stop, moet ik op zoek naar een andere gave. Ik heb op dit moment geen idee welke.”

Boom, die in Sint-Michielsgestel met succes zijn nationale titel verdedigde, was een stuk vrolijker. De 22-jarige coureur van Rabobank wist dat hij een belangrijke proef had volbracht. „Vorig jaar deed ik als belofte onbevangen mee aan het NK”, lachte hij. „Ditmaal verwachtten de mensen veel van me. Met die druk ging ik goed om. Al kwam de zege niet gemakkelijk tot stand. De kopgroep van vijf man bleef continu intact. Dat kwam door het snelle parcours. Wegkomen was onmogelijk. Ik moest op het einde risico nemen.”

Bij het ingaan van de laatste ronde leek Thijs Al voor een verrassing te gaan zorgen. De 27-jarige inwoner van het Gelderse Elst nam met een felle sprint onverwacht de kop over van Boom, die Groenendaal bij het passeren van de finishlijn uitdagend aankeek. De manoeuvre was opvallend, omdat Al met Gerben de Knegt en Wilant van Gils de periode daarvoor ogenschijnlijk de grootste moeite had om aan te klampen bij de twee favorieten. De truc werkte bijna. Pas in de laatste bocht slaagde de titelhouder op volle snelheid zijn fiets langs Al te drukken.

Boom kon niet begrijpen dat Al zich op dat cruciale moment euforisch voelde. „Hij legde zich tevreden neer bij een tweede plaats”, vertelde hij verbaasd. „Dat was mij niet overkomen. Je moet soms een klootzak zijn. Gelukkig liep het voor mij net goed af. Op een zwaarder circuit had ik het eerder beslist.”

Bondscoach Johan Lammerts sprak zich duidelijker uit. Uit zijn woorden viel op te maken dat hij het parcours in Sint-Michielsgestel een Nederlands kampioenschap onwaardig vond. „Veel te snel en te vlak”, klonk het bits. „Bij internationale ontmoetingen kom je dergelijke omstandigheden niet tegen. Daardoor draaide het NK uit op één lange sprint. Niemand kon wegspringen. Een outsider had zo maar met de eer kunnen gaan strijken.”

Tot opluchting van Lammerts gaf de geringe weerstand op het circuit geen vertekend beeld van de nationale krachtsverhoudingen. Met Boom, Al en Groenendaal op het podium liep zijn beoogde ploeg voor het WK in Treviso (eind januari) geen schade op. De UCI verplicht aangesloten bonden alle medaillewinnaars af te vaardigen naar de mondiale titelstrijd. „Deze jongens kunnen zwaardere circuits aan”, gaf hij inzicht in zijn gedachtegang. „Zoals straks in Italië.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden