Boom is wel klaar met het 'gedoe' rond zijn persoon

In cross-seizoen letten Belgen altijd extra op Brabander

De populariteit van Lars Boom in Sint-Niklaas België kan een stootje verdragen. Zijn uitspraken van dinsdag zijn hem een dag later alweer vergeven. Geen Belgische wielerfan die hem gisteren bij zijn eerste veldrit deze winter vroeg naar zijn opmerking over de voorspelbare staat van de sport bij onze zuiderburen. Meisjes, moeders, jochies en volwassen kerels drongen naar voren toen de cameraploeg klaar was met Boom. "Lars, een foto graag."

Hij is nog altijd een grote renner in België, of beter gezegd: een grote veldrijder. Iedere winter stelt de natie zich de vraag wanneer hij terugkeert in het veld. Het lange wachten werd gisteren in Sint-Niklaas beloond. Dat de cross in het Waasland in geen enkele van de grote regelmatigheidsklassmenten was opgenomen, hield de fans niet thuis.

Zonder Lars Boom geen reuring. "Als journalisten mij bellen geef ik mijn mening", grijnst hij een uur voor de eerste van drie veldritten in december en januari. De 26-jarige oud-wereldkampioen liet maandag een kleine bom vallen in Vlaanderen. Boom toen: "De tegenstanders van Sven Nys zouden wat harder moeten trainen."

Het was met name zijn oude rivaal Niels Albert, de regerend wereldkampioen, die zich aangevallen voelde. Boom haalde zijn schouders op. "Ik bedoel het goed. Ik wil er verder ook niemand mee beledigen." En toch. Boom weet dat zijn woorden in dit jaargetijde in België zwaar worden gewogen. Zijn voormalige tegenstrevers hebben ergens diep van binnen nog altijd vrees voor de kracht van Brabander.

Boom is eigenlijk wel klaar met 'dat telkens terugkerend gedoe' rond zijn persoon in de winter. "Ik doe dit niet om te stangen zoals sommige mensen wel eens denken. Het is jammer dat je een keer in België komt rijden en dat het dan zo moet." Zijn stemming slaat even later om: "Ze mogen blij zijn dat ik hier rijd. Voor de sport is het goed dat ik erbij ben."

De Vlaamse concurrentie hoeft niet bang te zijn voor Boom. "Ik rijd nog op 3 januari in het Friese Surhuisterveen en ik start een week later op het Nederlandse kampioenschap." Hij wil in Tilburg zijn nationale titel verdedigen.

De pers wilde na de cross in Sint-Niklaas (gewonnen door Nys, Boom dertiende) toch uit zijn mond horen of hij zou terugkeren op zijn beslissing om niet het WK in de VS te rijden. En of hij 'kleine' Lars (Van der Haar, red.) als grote kanshebber zag voor het NK. Boom knikte. Om er aan toe te voegen dat Van der Haar een geschenk uit de hemel is voor de door Belgen gedomineerde sport. "Als jullie netjes met die jongen omgaan, gaan jullie veel plezier aan hem beleven."

Boom is niet altijd vriendelijk bejegend in het land waar op zondag de cross heilig is. Hij zei het veldrijden goed en wel vaarwel na de Vlaamse scheldkannonades op het WK in 2009 in Hoogerheide. Crossen doet hij alleen nog maar voor zijn plezier, omdat de prijzengelden aantrekkelijk zijn en hij er zijn basis legt voor het wegseizoen.

Einde textieltijdperk
Met Lars Boom sloot de Raboploeg gisteren een markant hoofdstuk af. Het was de laatste keer dat een renner uit het profteam in een internationale wedstrijd in het bekende oranje-blauwe tenue te bewonderen was. "Het was nog niet eens tot mij doorgedrongen", reageerde de renner na de veldrit in Sint-Niklaas in België met oprechte verbazing. Zeventien jaar lang vormde de Raboploeg een vaste waarde in het peloton. Boom begon gisteren aan zijn eerste van drie veldritten deze winter. "Ik ben er wel trots op, ergens. Deze kleding stond voor een tijdperk", keek hij met een voldane blik naar het textiel waarop in al die jaren maar één sponsornaam preek. Vanaf januari is Boom in het nieuwe outfit van Team Blanco te bewonderen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden