Boom geeft Vlijmen wielertrots terug

Renner hult zich in geboortedorp in leiderstrui Eneco Tour

VLIJMEN - In café Den Braai herinnert niets aan het roemruchte wielerverleden van Vlijmen. De leegte aan de muren verhult de bevlogen geschiedenis van het Brabantse dorp als een van de broedkamers van het Nederlandse wielrennen. Generaties kampioenen, verzorgers, mecaniciens en coaches zagen in Vlijmen het daglicht. Met Lars Boom als succesvolste.

De fans van Boom klonteren deze druilerige middag samen rond het tv-scherm in het café. De gemeente besloot in al haar wijsheid om de finishstreep van de Eneco Tour een paar kilometer buiten Vlijmen te trekken, op een inspiratieloos bedrijventerrein. Dat de renners en Boom drie keer door het dorp jakkeren is een goedmakertje.

In Den Braai klaagt niemand. De eigen lokale ronde stierf jaren geleden een stille dood. Op winteravonden wordt in het café nog wel eens gemijmerd over de Tour de France. Naar schatting vijftigduizend mensen zagen hoe het dorp in de tweede etappe in 1996 geen beste beurt maakte toen koploper Danny Nelissen vlakbij Den Braai de verkeerde kant werd opgestuurd. De seconden die hij in de nauwe straten van Vlijmen verspeelde kostte Nelissen een zekere etappezege verderop in Den Bosch.

Vijftigduizend mensen zijn er bij lange na niet, gisteren langs het parkoers. "Zelfs hier, in een hechte gemeenschap als de onze, zie je dat de wielersport tegenwoordig moet concurreren met andere activiteiten", zegt Vlijmenaar Ton de Vaan op het terras van Den Braai. De tijden dat carnaval en koers de enige vormen van volksvermaak waren, zijn al lang voorbij.

Het is aan Boom te danken dat Vlijmen het wielrennen opnieuw ontdekte. Zijn wereldtitel veldrijden bij de profs in 2008, ontstak het dorp in vuur en vlam. "Minstens twee volle bussen gingen er wekelijks uit Vlijmen mee met Lars", weet De Vaan. "Sinds hij de overstap maakte naar de weg is dat niet meer het geval. Hij rijdt nu de halve wereld rond."

Boom is de succesvolste van alle Vlijmense coureurs. Zijn klerenkast telt 22 kampioenstruien. Fietsen leerde hij van zijn vader Walter, ex-renner en tegenwoordig mecanicien bij Belkin, de ploeg waarvoor Lars uitkomt. Er is nog een derde Boom verbonden aan de ploeg, Jesper. De andere zoon van Walter is kok.

"In Vlijmen gaat het vak vaak over van vader op zoon", zegt De Vaan. Hij somt een reeks namen op, van Tiny Wolfs tot Ben Libregts. Ze stammen allemaal uit geslachten waar het wielervirus generaties terug gaat. Libregts, die het Rijke Vlijmense Wielerleven optekende op internet, schrijft dat Vlijmenaren van jongs af aan een symbiose vormen met de fiets.

Ook De Vaan werkt bij Belkin, als verzorger. Vlijmen blijkt vruchtbare grond voor de ploeg én voorloper Rabo. Ton en Sjef van Engelen en jeugdtrainer Piet Kuijs vonden er emplooi. De Vaan: "Je kunt Vlijmen vergelijken met dat andere Brabantse wielerdorp, Sint Willebrord."

De bierglazen gaan gedoseerd de lucht in als Boom Den Braai passeert. De stemming is luidruchtig maar ontspannen. Het is Boom die er indirect voor zorgde dat de vierde etappe van de Eneco Tour in Vlijmen eindigt. Het leek het gemeentebestuur van Heusden waaronder het dorp valt een leuk eerbetoon aan de winnaar van vorig jaar.

Hoe onaantrekkelijk de finish-omgeving ook is, het dorp straalt. Langs de rijksweg A59 zien honderden opgetogen Vlijmenaren hoe de bekendste inwoner de witte leiderstrui krijgt omgehangen. De seconden die Boom bijeensprokkelde met zijn derde plek achter ritwinnaar André Greipel blijken genoeg om als klassementsleider te worden gehuldigd. Hij straalt bij het zien van veel bekende gezichten, geeft hij toe. "Ik had niet verwacht dat er zoveel publiek zou zijn." Hij had het gejuich gehoord bij Den Braai, de stamkroeg van zijn supportersclub. Maar Boom blijft Boom, luchtig en onaangedaan zoals een Vlijmenaar betaamt. "Rijden door je eigen dorp is vooral goed voor mijn benen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden