Boodschappenservice en kapper bij de kinderopvang

Om acht uur ’s ochtends breng je je kind naar de crèche. Je geeft de leidsters geld voor de kinderkapper. Op het werk stuur je via e-mail een lijstje met boodschappen door en na afloop van je werkdag staat je kind naast de boodschappen klaar om naar huis te gaan. Geen stress en geen boetes omdat je na zes uur je kind hebt opgehaald. Er is namelijk verlengde opvang.

Dit is het concept van CompaNanny, kinderopvang nieuwe stijl. „Ik vond dat er te weinig werd nagedacht over wat ouders verwachten van een kinderdagverblijf”, vertelt directeur Bas Beek van inmiddels drie vestigingen in Amsterdam, Den Haag en Schiphol Rijk. Vaak gaat de crèche veel te vroeg dicht en krijgen ouders boetes als ze te laat komen. En lopen ze het risico hun plek kwijt te raken.”

Ook over de kwaliteit was hij niet te spreken. ,,Ik vroeg verschillende leidsters van andere kinderdagverblijven wat het resultaat zou zijn van vier jaar zorg. Nou ja, hoorde ik, ze wilden graag het kind ’gelukkig’ maken. Maar hoe logisch dat ook klinkt, kinderen worden ook gelukkig van het pretpark en suikerspinnen. Ik vond dat opvang dus veel beter kon – naar de kinderen en naar de ouders toe. Wij willen bijdragen aan de opvoeding door onze kinderontwikkeling.''

De leidsters van CompaNanny leren de kinderen zelfstandigheid en sociaal gedrag. ,,Maar we vinden het ook belangrijk dat een kind zich leert concentreren. We bieden rust en niet te veel prikkels. Daarom kiezen we ook niet voor speelgoed met veel knopjes en geluidjes.”

Ouders die problemen hebben met de opvoeding kunnen terecht op het pedagogisch spreekuur. „Stel dat je kind het heel moeilijk vindt om te delen. Of dat zijn of haar motorische ontwikkeling achterblijft. Dat kun je bespreken met een pedagoog die advies geeft hoe zoiets aan te pakken.” Vijf jaar geleden opende de eerste CompaNanny de deuren. Inmiddels vinden 230 kinderen een plek binnen de drie kinderdagverblijven.

Een kinderkapper, boodschappenservice, pedagoog en portretfotograaf: CompaNanny heeft ze allemaal in huis. Maar hoeveel blijft er nog van het gezinsleven over als de crèche veel taken overneemt? „Ouders zijn niet verplicht om hun kinderen door onze kapper te laten knippen. Die optie wordt alleen aangeboden. We focussen ons op een goede aansluiting tussen werk en gezin”, aldus Beek.

De vestigingen zitten in kantoorparken, zodat ouders hun kind in de buurt naar de opvang kunnen brengen. Tot acht uur ’s avonds kunnen de kleintjes opgehaald worden en ook hebben ze ’s middags al warm gegeten. Deze vorm van opvang zit zeven procent boven het marktgemiddelde met circa zes euro bruto per uur –na aftrek van de overheidsbijdrage is dit netto rond de 2 tot 4 euro per uur.

Beek hoopt in de toekomst zwangerschapsyoga te kunnen aanbieden, net als zomerkampen in de natuur. Ook ’opvang bij een ziek kind’ staat hoog op het lijstje. „Het gaat er dan alleen om dat ouders hun dag kunnen afmaken en tijd hebben om iets met hun werk te kunnen regelen, zodat ze later zelf voor hun ziek kind kunnen zorgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden