Boober: Wij verstrekken geen geld, we zijn slechts een markt

Boober.nl, marktplaats voor particuliere geldverstrekkers en leners, moet van de rechter zijn activiteiten staken. Boober denkt evenwel de uitspraak te kunnen omzeilen.

Van onze redactie economie

In de VS en het VK bestaat het al langer: particulieren die via internet geld lenen en uitlenen, zonder tussenkomt van banken. „Maar onze Wet op het Financieel Toezicht voorziet daar nog niet in”, zegt Guus Drijver, directeur van Boober.nl, de Nederlandse marktplaats voor particuliere kredietverstrekkers en leners. De wet regelt dat wie bemiddelt in krediet een vergunning moeten hebben van de Autoriteit voor de Financiële Markten (AFM), zodat er aan de geldverstrekkers allerlei eisen gesteld kunnen worden op het terrein van betrouwbaarheid, zorgplicht en deskundigheid.

„Wij willen best een vergunning hoor, maar wij zijn geen kredietverstrekker of bemiddelaar in de zin van de wet”, zegt Drijver. „Wij zijn eigenlijk gewoon een marktplaats waar particulieren voor eigen rekening en risico geld lenen en verstrekken. Vergelijk het met geld lenen van of uitlenen aan de buurman, familie of vriend. Dat is ook aantrekkelijk voor beiden. De uitlener krijgt meer dan op een spaarrekening, en de lener betaalt minder rente voor zijn lening.” Boober vraagt 0,5 procent kostenvergoeding.

Daar dacht de AFM dus anders over en vond maandag de rechter in kort geding aan haar zijde: uiterlijk vandaag moet Boober het tot stand laten komen van leningen staken. Pas als het bedrijf beschikt over een vergunning, mag het weer aan de slag.

Maar Drijver denkt dat het niet zover hoeft te komen. Gistermorgen meldde Boober op de website dat het weldegelijk gebruik kan maken van een AFM-vergunning. Vanaf woensdag is Boober een ’aangesloten instelling’ bij het bedrijf van een van de Boober-aandeelhouders. Wie die aandeelhouders zijn wil Drijver nog wel kwijt (onder wie Frans Hetzenauer, oprichter van Tulip-computers, en IT-miljonair George Banken). Maar welk bedrijf Boober uit de brand helpt, laat hij in het midden. De AFM laat echter weten dat dat bedrijf dan wel een aanvraag moet indienen. „Dat heeft ons nog niet bereikt”, zegt de woordvoerster. Maar, verzekert Drijver: „Aan het eind van de middag ligt bij de AFM een brief op de mat.”

De angst van politici dat Boober de schuldenproblematiek alleen maar zal vergroten – want aanvragen tot leningen worden niet getoetst bij Bureau Krediet Registratie – vindt Drijver overdreven. „We zijn geen kredietinstelling en zijn dus niet aangesloten bij BKR. Maar er zijn nog meer methoden om de betaalmoraal van mensen te achterhalen, bijvoorbeeld via ’s lands grootste incassobureau Interim Justitia en beoordelaar Experian.” Geldleners mogen maximaal 39.000 euro verstrekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden