'Bonussen ING-top schokkend nieuws'

ING-topmannem Jan Hommen (R) en Patrick Flynn voorafgaand aan de persconferentie. Beeld REUTERS
ING-topmannem Jan Hommen (R) en Patrick Flynn voorafgaand aan de persconferentie.Beeld REUTERS

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer als de PvdA, de SP, GroenLinks en de ChristenUnie zijn geschokt over het nieuws dat ING-topman Jan Hommen bovenop zijn jaarsalaris een bonus krijgt van 1,25 miljoen euro.

Voor SP-Kamerlid Ewout Irrgang is de bonus van Hommen in strijd met de beloften van de financiële sector om te proberen het vertrouwen van de consument weer terug te winnen. PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk sprak van 'schokkend nieuws'.

Het bonusnieuws kwam aan het begin van het Kamerdebat over het rapport van de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financiële crisis. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wil nog niet oordelen over de ING-bonussen, maar zei begrip te hebben voor de emoties in de Kamer. "Blij word ik ook niet altijd. Vanuit mijn gevoel en emotie voel ik met u mee."

Hij riep de Kamer wel op af te wachten of de bonussen bij ING in strijd zijn met afspraken die Kamer en kabinet eerder met de financiële sector heeft gemaakt. Volgens ING blijven de bonussen binnen de afspraken.

"Volgens mij lachen de bankiers zich een kriek over wat hier gebeurt", zei Plasterk, die sprak van een 'idiote toestand'. De Jager noemde dat een populistisch standpunt. Hij hield Plasterk voor dat als ING zich inderdaad houdt aan de gemaakte afspraken, die afspraken dan misschien niet goed waren. Maar ze waren wel gemaakt, met instemming van ook de PvdA, aldus De Jager. Zonder de afspraken had de bonus voor Hommen wel 6 miljoen euro kunnen zijn, zei de minister, die tegelijk 1,25 miljoen euro wel 'heel veel' noemde.

Belangenbehartiger Emanuel Geurts van vakbond De Unie noemde de bonussen een gemiste kans. Geurts zei dat ING wat betreft het beloningsbeleid op zich op de goede weg is. Het concern leeft de regels in de code banken na. Hij merkte echter op dat gewone werknemers een kleine salarisverhoging krijgen en het pensioen van gepensioneerden niet omhoog gaat.

"Ze voldoen aan de code banken, hartstikke goed. Maar vraag er niet teveel begrip voor want gewone werknemers hebben niet de mogelijkheid op een bonus van 100 procent."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden