Bonus voor ID'er die zelf werk vindt

De gemeente Hengelo neemt zeventig gesubsidieerde conciërges en onderwijsassistenten op basisscholen zelf in dienst. Ze moeten wel op zoek naar een andere baan. Lukt dat, dan verdienen ze een bonus.

De assistenten en conciërges blijven op drie Hengelose scholen actief tot ze een andere baan hebben gevonden. Begeleiding en een beroepskeuzeadvies moet hen daarbij helpen. De bonus 4000 euro voor een baan binnen een halfjaar en duizend minder voor elk halfjaar dat het langer duurt -is bedoeld als stimulans om bij nieuw werk een lager salaris te accepteren.

Een gesubsidieerde baan is een redelijke luxe. Vaak betaalt de detailhandel maar 120 procent van het wettelijk minimumloon, terwijl de subsidie tot 140 procent kan oplopen, verklaart Martin Penninga, afdelingshoofd reïntegratie bij de gemeente Hengelo. Maar als ze een kans krijgen, moeten ze die pakken. Een baan weigeren betekent bij ons ontslag. En zie maar eens dat je een uitkering krijgt als je door eigen toedoen werkloos raakt. De voormalige ID'ers staan vanaf maandag onder contract bij de Stichting Werken in Midden Twente (SWIMT). Dat is de lokale organisatie voor gesubsidieerde arbeid waarin Hengelo samenwerkt met buurgemeenten Borne, Hof van Twente en Dinkelland. Hengelo voert hiermee een pilotproject uit op verzoek van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Dit platform van werkgevers en werknemers in het onderwijs wil voorkomen dat voormalige ID'ers worden ontslagen. Voor 6800 mensen draait het onderwijs op voor het wachtgeld als die mensen werkloos worden, legt Marijke Clerx van het SBO uit. Wij willen dat een mobiliteitsbureau hen voor twee jaar in dienst neemt en begeleidt naar ander werk.” Dat is volgens haar voor alle partijen gunstig. Het onderwijs bespaart wachtgeld en kan dus de bonus betalen. De gemeente hoeft minder subsidie uit te geven. ,,Als het lukt in Hengelo, beginnen we volgend jaar ook in andere steden, zegt Clerx.

Bij SWIMT brengt de gemeente ook nieuwe uitkeringsgerechtigden onder. Zij kunnen weer aan de slag als onderwijsassistent of conciërge, om na een poosje door te stromen. Dat die doorstroming bij de huidige ID'ers nauwelijks is gelukt, komt volgens Penninga door 'de schijn van veiligheid' die aan de gesubsidieerde banen kleefde.

Penninga: ,,Maar ze moeten echt mee in de flexibele arbeidsmarkt. Nu ze bij ons zijn ondergebracht, krijgen wij de regie. We kunnen hen stimuleren en de arbeidsmarkt afstruinen naar verborgen vacatures.” De gemeente wil de subsidies straks ook koppelen aan productiviteit: de werkgever betaalt loon voor zover iemand productief is. ,,Dat vraagt om individuele onderhandelingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden