Bonus voor huisarts helpt niet bij stellen diagnose

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Britse huisartsen krijgen tegenwoordig een geldbedrag als ze dementie bij een patiënt vaststellen. Is zo'n prikkel de manier om de ziekte tijdig te herkennen?

Volgens sommige schattingen lopen er in het Verenigd Koninkrijk zo'n 400.000 patiënten rond die lijden aan Alzheimer, maar het zonder correcte diagnose moeten stellen. Daar moet iets aan gebeuren, dachten ze bij de NHS, het Britse ziekenfonds. Huisartsen krijgen tegenwoordig dus een bonus van omgerekend bijna tachtig euro, voor iedere Alzheimer-diagnose die ze stellen.

De maatregel heeft de afgelopen week voor veel discussie gezorgd het Verenigd Koninkrijk. "Onethisch", vonden veel politici en medici. De Alzheimervereniging bekeek het echter positiever: "Iedere stap op weg naar een betere diagnose is goed", vertelde voorzitter George McNamara aan de Daily Mail. Volgens hem aarzelen sommige huisartsen nu met de diagnose 'Alzheimer', omdat ze weten dat er in hun gebied toch geen goede voorzieningen zijn voor zulke patiënten.

Patiënten met dementie zijn inderdaad gebaat bij een snelle diagnose. Pas als de diagnose gesteld is, kan het leven er namelijk op worden ingericht. Toch zorgt meer geld niet noodzakelijk voor een versnelling van het proces.

Rol omgeving
Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG): "De diagnose dementie wordt gesteld door de patiënt meerdere keren te zien, lichamelijk- en laboratoriumonderzoek te doen en een test af te nemen, dat kan niet in een keer." De omgeving speelt volgens Dijkstra een grote rol bij het signaleren van symptomen. Kinderen die bijvoorbeeld opmerken dat hun vader de laatste tijd zo vaak in herhaling valt, of hun moeder die ineens moeite heeft met rekenen. Daar komen mensen mee bij hun dokter.

Een huisarts probeert dan op basis van een onderzoek vast te stellen of het inderdaad om dementie gaat. Dat is nog niet zo makkelijk, omdat symptomen van de aandoening lijken op de "gebruikelijke ouderdomskwaaltjes". Pas als de huisarts het zeker denkt te weten, wordt de patiënt doorgestuurd naar een specialist die definitief uitsluitsel geeft.

Geen nalatigheid
"Dementie stel je nu eenmaal niet van het een op het andere moment vast," zegt ook Bert Keizer, verpleeghuisarts en filosoof. Volgens hem heeft eventuele vertraging in het vaststellen van de diagnose dan ook niks met nalatigheid van huisartsen te maken. Het kan vaak niet veel sneller dan dat het gaat. "Huisartsen zitten er in Nederland behoorlijk bovenop," zegt hij. Dijkstra bevestigt dat: "Met richtlijnen en behandelplannen proberen we ervoor te zorgen dat huisartsen zo snel mogelijk de juiste diagnose stellen."

Volgens Dijkstra zorgt een bonus voor het stellen van de diagnose alleen maar voor een verschuiving van de relatie: "Een inhoudelijke relatie wordt dan beinvloed door een zakelijke relatie. Dat is nooit in het belang van de patiënt". Keizer vreest "dezelfde perikelen als bij de griepinjectie." Huisartsen ontvangen nu in Nederland gemiddeld 10 euro per vaccinatie. Keizer: "Iedereen weet dat de griepprik totale onzin is, maar toch worden mensen massaal opgeroepen een prik te halen. Huisartsen zijn blijkbaar toch gevoelig voor zo'n bonus." Een griepprik meer of minder kan volgens Keizer gelukkig geen kwaad, maar met een voorbarige, of onjuiste, diagnose van dementie ligt dat natuurlijk anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden