Bonus Groenink klopt volgens VEB van geen kant

(Novum/Betten) - Rijkman Groenink krijgt over 2007 een bonus van 1,4 miljoen euro. Dat blijkt donderdag uit het jaarverslag van ABN Amro. Dat bedrag komt bovenop de al bekende vertrekregelingen van 22 maandsalarissen, een bonus van 4,3 miljoen euro en de naar schatting twintig miljoen euro aan opties en aandelen die de oud-bestuursvoorzitter opstrijkt.

De bonus van 1,4 miljoen die donderdag bekend is gemaakt klopt van geen kant, zo stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Groenink krijgt meer dan ABN Amro zelf in het jaarverslag meldt, bovendien heeft hij niet aan de vastgestelde doelstellingen voldaan.

Zo schrijft het beloningsbeleid voor dat de voormalige bestuurder van ABN Amro 150 procent van zijn jaarsalaris kan verdienen als hij de doelstellingen voor de winst per aandeel en efficiency ratio haalt, en 200 procent indien de doelstellingen ruimschoots worden overtroffen.

De commissarissen hebben, mede gezien de speciale omstandigheden, de bonus vastgesteld op 150 procent, zo valt te lezen.

De VEB reageert door op te merken dat de 1,4 miljoen bonus niet 150 procent van zijn salaris over 2007 is, maar 180 procent. "Ook als we dieper naar de prestatiecriteria kijken klopt de bonus van geen kant", aldus de VEB.

"Groenink heeft begin vorig jaar luid en duidelijk geroepen dat 2,30 euro winst per aandeel de doelstelling was voor 2007. Door de verkoop van La Salle werd de doelstelling aangepast naar 2,16 euro. Deze doelstelling is bij lange na niet gehaald. Niet alleen door de kredietcrisis, maar ook door de teleurstellende resultaten bij Antonveneta werd slechts 1,44 euro winst per aandeel gerealiseerd. Een bonus op basis van het winst per aandeel criterium lijkt hierdoor niet gepast."

Ook als er gekeken wordt naar het andere criterium is er volgens de VEB geen enkele aanleiding om een bonus uit te delen. "De efficiency ratio (verhouding tussen operationele kosten en operationele winst) verslechterde van 79,1 procent naar 83,5 procent. Inclusief de verkochte onderdelen verslechterde de efficiency ratio zelfs relatief nog meer", aldus de VEB.

Hoewel het exacte criterium voor de efficiency ratio ontbreekt, vindt de VEB het niet aannemelijk dat een verslechtering ervan reden voor een bonus kan zijn.

Voor de VEB is de bonusuitkering aan Groenink 'opnieuw een bevestiging van de noodzaak' om de prestatiecriteria van de jaarbonus vooraf bekend te maken. Dat wordt ook door de commissie-Frijns en het kabinet geadviseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden