Bonus en 28 procent meer salaris voor topman ING

(ANP)

ING wil topman Ralph Hamers ruim 28 procent loonsverhoging geven. Als het aan de raad van commissarissen ligt, stijgt zijn salaris van 1,27 miljoen euro vorig jaar, naar 1,63 miljoen euro in 2015.

Het beloningscomité wijst er op dat de vaste salarissen van de bestuurders niet zijn verhoogd sinds ING in 2009 voor de tweede keer een beroep moest doen op hulp van de overheid. Wegens die steun mocht ING geen bonussen betalen, ook niet bij goede prestaties.

Nu ING alle staatssteun heeft terugbetaald, mag de bank wel weer bonussen uitkeren. Hamers maakt voor het eerst sinds zijn aantreden in 2013 kans op een variabele beloning. Die kan, afhankelijk van zijn prestaties, oplopen tot een vijfde van het basissalaris. Dat is in lijn met aangescherpte wetgeving rond bonussen.

Ook voor medebestuurders Patrick Flynn en Wilfried Nagel zijn de 'magere jaren' voorbij. Zij kregen afgelopen jaar nog 772.000 euro aan vast salaris, dat gaat dit jaar omhoog naar 1,18 miljoen euro. Ook zij kunnen tot 20 procent extra verdienen bij goed presteren.

Topman Lard Friese van de vorig jaar verzelfstandigde verzekeraar NN (Nationale-Nederlanden) ontvangt ook 1,18 miljoen euro. Dat is een stijging met bijna 39 procent. Een vijfde van het vaste salaris wordt in aandelen NN uitbetaald. Ook Friese kan een variabele beloning opstrijken van maximaal 20 procent. De stevige loonsverhoging houdt volgens NN verband met de beursgang, waardoor Friese meer verantwoordelijkheid draagt. Financieel directeur Delfin Rueda gaat er om die reden in zijn basissalaris 46 procent op vooruit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden